Na Kvarneru u osam mjeseci 6 posto više turista i 5 posto više noćenja

Na Kvarneru je od siječnja do kraja kolovoza boravilo 1,79 milijuna turista koji su ostvarili 10,11 milijuna noćenja, što je u odnosu prema istom razdoblju lani šest posto više turista i pet posto više noćenja, podaci su koje je anketom među članicama prikupila Turistička zajednica Kvarnera, a predstavljeni su danas na konferenciji za novinare.

 

Domaćih gostiju bilo je gotovo 220.000, približno kao i lani, a stranaca je bilo više od 1,5 milijuna, ili šest posto više. Domaći su gosti ostvarili oko milijun noćenja, što je devet posto manje, a s devet milijuna noćenja strani turisti ostvarili su rast za šest posto.

 

Najveći broj noćenja na Krku i Lošinju

Najviše je noćenja ostvareno na otoku Krku, više od 3,1 milijun, ili 31,4 posto, od noćenja u Primorsko-goranskoj županiji. Po broju noćenja slijede Lošinj (16,9 posto ukupnih noćenja u županiji), opatijska rivijera (11,7 posto), otok Rab (14,8 posto) i crikvenička rivijera (11,5 posto).

Najviše noćenja, ukupno 25,8 posto, ostvarili su gosti iz Njemačke, koji su ostvarili rast broja noćenja za sedam posto u odnosu prema istom razdoblju lani. Gosti iz Slovenije ostvarili su devet posto više noćenja i imaju udjel od 17,7 posto, gosti iz Italije četiri posto više noćenja (13,2 posto), a iz Austrije devet posto više noćenja (11,3 posto).

 

Svi smještajni kapaciteti ostvarili pozitivan rast

Prema kapacitetima, najviše noćenja, više od 4,1 milijun, što je osam posto više nego lani, ostvareno je u privatnom smještaju. U hotelima je ostvareno više od 2,8 milijuna noćenja (tri posto više), a u kampovima više od 2,2 milijuna (tri posto više).

I u kolovozu je turistički promet bio bolji nego u istom mjesecu lani - na Kvarneru je u kolovozu boravilo 605.475 turista, što je tri posto više, a ostvareno je više od četiri milijuna noćenja, ili četiri posto više. U prvom tjednu rujna ostvaren je devet posto bolji turistički promet nego lani. (Hina/dk)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox