NAJAVA: Iskustva Europske unije u osiguranju poljoprivrednika

„Osiguranje u poljoprivredi: Iskustva Europske unije u osiguranju poljoprivrednika. Elementarne nepogode i osiguranje“ naziv je okruglog stola koji će se održati u Osijeku, 24. listopada od 11 do 13 sati u prostorijama HGK-Županijska komora Osijek.

Stručnjaci Svijeta osiguranja, Hrvatske gospodarske komore i menadžeri iz vodećih domaćih osiguravajućih društava odgovarat ce na pitanja i nedoumice o osiguranju i rizicima kojima su izloženi usjevi i poljoprivredna proizvodnja.

Štete od elementarnih nepogoda u poljoprivredi u Hrvatskoj svake se godine procjenjuju u iznosima od nekoliko stotina milijuna kuna do nekoliko milijardi. Samo mali dio tih šteta - prosječno oko 20 milijuna kuna godišnje - nadoknadi se kroz sustav pomoći kojim država isplaćuje novac nakon prijave štete.

U Hrvatskoj je osigurano samo oko četiri posto zemljišta, četiri puta manje nego u Sloveniji i sedam puta manje od prosjeka 15 “starih” članica Europske unije. U Austriji je osigurano cak 78 posto zemljišta, a u Mađarskoj više od 50 posto. U Osijeku ćemo pokušati pronaći model jačeg uključivanja poljoprivrednih proizvođača u osigurateljne programe.

Na državnoj razini Ministarstvo poljoprivrede nadoknađuje do 25 posto premije osiguranja, a brojni su programi i na županijskim, odnosno razinama općina i gradova, no ulaskom u Europsku uniju mnoge ce se stvari promijeniti.

Na Okruglom stolu moći ćete čuti i zašto suša, koja je ove godine poljoprivrednicima nanijela goleme štete, nije medu rizicima koje osiguratelji prihvaćaju i što napraviti da se ipak osigura. (ps/jk) 


Više o događaju možete pogledati OVDJE.

 

Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox