Najveće IT tvrtke regije s prihodima od 2,53 milijarde eura

U 2011. godini, 100 najvećih IT poduzeća po prihodu u Adriatic regiji ostvarili su ukupno 2,53 milijarde eura i zapošljavali nešto više od 13 tisuća radnika.  U odnosu na godinu dana prije ukupni prihod uključenih tvrtki povećan za 2,2 posto. Istodobno, broj zaposlenih smanjen je za 1,4 posto.

Najveća kompanija po prihodu ostala je M San Grupa, regionalni distributer sa sjedištem u Zagrebu s ostvarenih  246 milijuna eura, a u prvih pet  uključeni su i Comtrade Grupa iz Beograda, slovenska Avtera, globalni vendor IBM  i regionalni sistem integrator  S&T Group. Nalazi su to upravo objavljenog istraživanja, koje IDC Adriatics priprema već treću godinu zaredom.

Nakon umjerenog rasta zabilježenog u 2010. vodeće kompanije u regije ostvarile su skromno povećanje prihoda i u prošloj godini, ističe Boris Žitnik, glavni analitičar i direktor IDC Adriatics.  Međutim, kretanja između zemalja i pojedinih kategorija poduzeća snažno variraju odražavajući konjunkturu u pojedinim zemljama te sposobnosti pojedinog poduzeća da se prilagode izazovima zaoštrenih uvjeta poslovanja. Razlike između postignuća pojedinih tvrtki variraju od snažnog rasta do oštrog pada njihovih prihoda.

Glavni značajke po tipu poduzeća uključuju:

U kategoriji regionalnih i lokalnih šampiona;  informatičkih poduzeća  pružatelja IT usluga i proizvođača softvera  vodeće tri kompanije su redom kao i godinu ranije: ComTrade Group, S&T Group, Asseco SEE, dok je na četvrto mjesto uskočio Combis. Među tvrtkama koje gotovo da ne bilježe prodaju hardvera prednjači regionalna kompanija In2 Grupa.

Od globalnih tehnoloških vendora koji imaju podružnice u Adriatic regiji listu predvodi IBM, kao i u 2010. Godini, a na drugu se poziciju probio Oracle. Međutim, kad su internacionalni igrači u pitanju, prihod njihovih podružnica u pravilu ne odražava i ukupan promet koji ostvaruju u regiji.

Među distributerima IT opreme vodeća tvrtka je već spomenuta M San Grupa, a slijede je Avtera iz Ljubljane i PiN Computers iz Novog Sada, koji je istisnuo Diss na četvrto mjesto.   Ljestvicu u maloprodaji informatičkih produkata ponovo predvodi Eurotrade iz Rovinja. (ps/jk) 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox