Najveći pad poslovnih aktivnosti u eurozoni od lipnja 2009.

Aktivnosti u privatnim kompanijama iz sektora proizvodnje i usluga u eurozoni u listopadu su smanjene po najvišoj stopi od lipnja 2009., primoravajući ih na daljnja otpuštanja radi smanjenja troškova poslovanja, pokazalo je izvješće ugledne istraživačke tvrtke Markit. 

Skupni indeks menadžera nabave (PMI), koji je izradila londonska tvrtka temeljem istraživanja provedenog među približno 5.000 kompanija u 17-članoj eurozoni, u listopadu je pao na 45,8 bodova, sa 46,1 boda u rujnu. Indeks PMI na najnižoj je razini od lipnja 2009. a u području pada aktivnosti je od ovogodišnje veljače. Analitičari iz Reutersove ankete očekivali su njegovo poboljšanje na 46,4 boda.

Preliminarni podaci londonske tvrtke nadalje su pokazali da je indeks PMI za uslužni sektor u listopadu neznatno poboljšan, na 46,2 boda, sa 46,1 boda u prethodnom mjesecu, dok je PMI za sektor proizvodnje oštro smanjen, na 45,3 boda, u odnosu na 46,1 bod u prethodnom mjesecu. To je vrlo razočaravajuće. Scenarij je deprimirajuć, s obzirom da je situacija sve lošija, kazao je glavni Markitov ekonomist Chris Williamsom.

U Markitu ističu da su tvrtke u eurozoni nastavile smanjivati broj zaposlenih, režući kapacitete kako bi ih prilagodile smanjenoj razini potražnje za robama i uslugama. Daljnji pad aktivnosti u nadolazećoj godini signaliziraju ponovno pogoršana očekivanja poslovnih čelnika u uslužnom sektoru, što također upućuje na vjerojatno daljnje smanjenje zaposlenosti, dodaje se u izvješću.

Williamson je istaknuo kako najnoviji podatci sugeriraju da je gospodarstvo eurozone smanjeno po stopi od oko 0,5 posto u trećem tromjesečju, što je više nego dovoljno za ocjenu da je gospodarstvo zaglibilo u dubokoj recesiji. Dok je bruto domaći proizvod (BDP) možda tek skromno smanjen u trećem tromjesečju, čini se da u četvrtom tromjesečju možemo očekivati izrazitiji pad, upozorio je Williamson. (Hina/HT)

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox