Ne možete naći posao? Strpite se do 2013. godine...

Na okruglom stolu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje zaključeno je kako Hrvatska mora ostvariti rast BDP-a od minimalno dva posto kako bi se zaustavio rast nezaposlenosti, piše portal posao.hr navodeći da bi se ta brojka mogla postići iduće godine s vidljivim učinkom tek u drugoj polovici 2012. godine.

 

Direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga Zrinka Živković Matijević je upozorila da su za pokretanje domaće gospodarske lokomotive potrebne strukturne reforme javnih rashoda i samog gospodarstva. Ista prognozira da će deficit proračuna biti viši od planiranog te da će javni dug u roku od tri godine prijeći granicu od 60 posto.

Živković Matijević procjenjuje da bi ove godine trebao krenuti oporavak, ali s rastom BDP-a od jedan posto, što nije dovoljno za stvaranje novih radnih mjesta. Stopa nezaposlenosti tako bi se ove godine trebala popeti na 18,5 posto da bi se 2012. spustila na 17,5 posto.

S druge je strane, analitičar HZZ-a Darko Oračić, upozorava da oporavak domaćeg gospodarstva ovisi prvenstveno o stranom kapitalu koji je drastično smanjen. Što se tiče radnih mjesta, Oračić iznosi brojku od 120.000 izgubljenih, a rast nezaposlenosti očekuje i dalje i to za tri posto. Oporavak tržišta također očekuje u idućoj godini. (SJ)

 

Izvor: www.posao.hr

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox