Netanyahu: Nesuglasice s Obamom prenaglašene

Uoči nedjeljnog govora američkog predsjednika pred proizraelskom skupinom koja bi Baracka Obamu mogla hladno dočekati, izraelski je premijer Benjamin Netanyahu izjavio kako ne postoji kriza u izraelsko-američkim odnosima.

 

Izvještaji o neslaganju veoma su prenapuhani - prenio je u subotu glasnogovornik Netanyahuove riječi. Obama se priprema za govor na godišnjoj skupštini proizraelskih lobista iz organizacije AIPAC-a u Washingtonu. Istina je da postoje neslaganja u mišljenju, ali ta su (neslaganja) među prijateljima - prenio je glasnogovornik riječi izraleskoga premijera.

Čini se, piše Reuters, da Netanyahu nastoji obuzdati ljutnju prema američkom predsjedniku i smanjiti štetu nastalu u petak njihovim otvorenim neslaganjem oko teritorijalnih startnih pozicija u mirovnim pregovorima koji bi morali na kraju dovesti do stvaranja nezavisne palestinske države.

Obama je bio predložio da se počne na temelju izraelskih granica iz 1967., a taj je prijedlog naišao na glasno negodovanje u Izraelu. Jedna je desničarska skupina za nedjelju sazvala i prosvjede protiv Obame pred američkim veleposlanstvom u Tel Avivu. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox