Nova pravila za saborske mirovine

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić predstavio je na sjednici Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove izmjene Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru kojima se ukidaju povlaštene mirovine zastupnika, sudaca Ustavnog suda i glavnog državnog revizora te najavio kako se razmišlja o smanjivanju drugih kategorija povlaštenih mirovina.

Saborski zastupnici, suci Ustavnog suda i glavni državni revizor ubuduće bi trebali mirovine ostvarivati prema općem propisu, odnosno Zakonu o mirovinskom osiguranju. To, kako je rekao Mrsić, neće spasiti državu, ali će osigurati pravednost u području mirovinskog sustava. Za usporedbu je naveo kako prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.300 kuna, a prosječna mirovina saborskih zastupnika 8.900 kuna. Taj nesrazmjer nije samo nešto što je neprihvatljivo već ne odgovara aktualnom gospodarskom trenutku u Hrvatskoj, rekao je.

U 16 zemalja EU ne postoje nikakva posebna prava za zastupnike u parlamentu, podsjetio je ministar Mrsić dodavši kako je u nekim zemljama to riješeno različitim dodacima na mirovinu zarađenu izdvajanjem u mirovinski sustav. Prema predloženim zakonskim izmjenama najviša mirovina za saborske zastupnike, suce Ustavnog suda i glavnog državnog revizora ne može preći visinu mirovine izračunatu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju, a to je za 40 godina mirovinskog staža 8.800 kuna. 

Postoji i Zakon o pravima i dužnostima dužnosnika kojim su definirana prava ostalih dužnosnika koji nisu obuhvaćeni predloženim zakonskim izmjenama, rekao je Mrsić najavivši kako će u saborsku proceduru uskoro uputiti i njegove izmjene. Predsjednik Odobra Šime Lučin naglasio je kako to nije jedina mjera koja će vratiti vjerodostojnost političarima, dometnuvši kako smo ipak "na pravom putu". (Hina/HT)

 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox