Novi rekord: Apple vrijedi više od 600 milijardi dolara

Najvrijednija američka kompanija na svijetu Apple po prvi put je premašio tržišnu vrijednost od 600 milijardi dolara, piše hrt.hrAppleova dionica rasle je gotovo 60 posto od početka godine. Tako je dionica sada dosegla visokih 644 dolara, premda je tek u veljači prešla prag od 500 dolara, izvijestio je BBC. Da je Apple kompanija koja je naviknuta na veliki rast pokazuje i podatak da je 1997. dionica vrijedila mizernih 3,19 dolara.

Najveći suparnik Microsoft sada je vrijedan 260 milijardi dolara, a 1999. na vrhuncu dotcom boom-a, u tržišnoj je kapitalizaciji dosegao 619 milijardi dolara. Revolucija je došla pod okriljem genijalca Stevea Jobsa, a počela je s računalima, nastavila se s muzičkim playerom iPod-om te potom s iPhone-om i iPad-om. U siječnju je Apple izvijestio o rekordnoj neto dobiti u posljednja tri mjeseca 2011.

Na kraju prošle godine objavio je da ima 97.6 milijardi dolara u gotovini. U ožujku je sadašnji izvršni direktor Tim Cook rekao da će Apple iskoristiti taj novac za isplatu dividendi dioničarima i otkup dijela svojih dionica. On očekuje da će za to izdvojiti 45 milijardi dolara tijekom iduće tri godine. (HT)

 

Izvor: www.hrt.hr

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox