Novi ste na radnom mjestu? Izbjegnite najčešće pogreške

Nakon gomile molbi, natječaja, razgovora i stresa napokon ste uspjeli dobiti posao?! Čestitamo! Nemojte misliti da se sada možete opustiti jer je prvih nekoliko tjedana ključno za profesionalnu budućnost, a kako bi ih uspješno odradili treba vam strateški pristup, piše Poslovni dnevnik.

Neosporno je da su znanje i vještine važni, no vašu poziciju na novom radnom mjestu te kako će vas doživljavati kolege odredit će osobnost.  Kako bi ostavili dobar dojam nemojte upasti u jednu sljedećih šest zamki.

Arogancija

To što su vam zaposlili, znači da tvrtki treba kadar s vašim znanjem i sposobnostima, no to ne znači da ste izabrani kao spasitelj cijele tvrtke niti vam daje za pravo da se ponašate na taj način što će vaši kolege protumačiti kao arogantno ponašanje. Umjesto toga, u prvim tjednima potrudite se upoznati tvrtku i način rada, promatrajate kolege i učite, a potom krenite u odlučno pokazivanje zbog čega su vas zaposlili.

Bojažljivost

Koliko nije dobra arogantnost nije dobra ni bojažljivost koja će se odraziti i na vrednovanje vašeg posla i postignuća. Iako nije lako biti nova osoba nemojte se ustručavati voditi neformalne razgovore s kolegama, a od prvog dana gradite odnose s njima.

Očekivanja

Teško da ćete biti uspješni ako ne znate što se od vas očekuje, a  iznad glave vam lebdi nekoliko upitnika. Ako ne znate što su vaši prioriteti, rokovi,  kako će se vrednovati vaš rad  i drugo, pitajte nadređene.

Pogreške

Kao novi zaposlenik vjerojatno ćete griješiti na poslu češće od ostalih kolega.  Ako pogriješite, recite gdje se pogriješili, potrudite se da naučite nešto iz te situacije i krenite dalje.

Kako stoje stvari?

Nema potrebe da čekate šest mjeseci ili godinu dana da bi saznali kako vam ide na poslu.  Zašto nakon samo mjesec dana ne bi pokazali inicijativu i razgovarali sa šefom o tome kako vam ide i gdje još ima prostora za poboljšanje?

Slušanje

Čovjek ima dva uha i jedna usta - da bi govorio upola manje nego što sluša, kaže stara izreka koju je savršeno primjenjiva za prve tjedne na novom radnom mjestu. Možda ćete biti nestrpljivi da što prije pokažete što znate bez da ste i saslušali što vam govore. Na taj način zaradit ćete etiketu  „sveznalice bez pokrića“. No ako se potrudite slušati, kolege će vas cijeniti kao pažljivu osobu kojoj nije stalo samo do vlastitih interesa. (jk)

 

 

 

Izvor: Poslovni dnevnik, 14. srpnja 2011.

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox