Obama pohvalio Poljsku i kritizirao Bjelorusiju

Američki predsjednik Barack Obama pohvalio je u subotu Poljsku kao ključnog američkog suradnika, kazavši kako demokracija i ekonomski napredak te zemlje mogu poslužiti kao primjer susjednim državama, poput bivših sovjetskih republika Bjelorusije i Ukrajine, javljaju agencije.

 

Poljska je jedan od naših najboljih i najsnažnijih saveznika. Želim zahvaliti Poljskoj na demokratskom vodstvu regije, a realizirala ga je zahvaljujući vlastitu primjeru - rekao je Obama u razgovoru s poljskim predsjednikom Bronislawom Komorowskim.

Zemljama poput Ukrajine poljski primjer može koristiti - rekao je Obama u dvorani predsjedničke palače u kojoj je 1955. rođen Varšavski pakt i gdje su 1989. za okruglim stolom održani pregovori koji su doveli do pada poljskog komunističkog režima.

 

Američki predsjednik upotrijebio je oštru retoriku spominjući Bjelorusiju 

Obama i Komorowski pozvali su Lukašenka da ih sve oslobodi i na taj način pokaže poštovanje prema ljudskim pravima. Vrsta represivnih akcija kakve se provode u Bjelorusiji mogu imati negativan učinak na cijelu regiju, a to nas čini manje sigurnima - rekao je Obama.

Američki je predsjednik na kasnijoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Donaldom Tuskom stanje u Bjelorusiji ocijenio "neprihvatljivim". Lukašenka je optužio da "uopće ne poštuje demokratske vrijednosti i svoj narod".

Obama je u subotu ponovno morao razuvjeravati svoje poljske sugovornike da nema straha od suradnje Moskve i Washingtona kada je riječ o proturaketnom štitu. Proturaketna obrana područje je u kojemu ćemo morati surađivati s Rusijom, jer smo suočeni s istim opasnostima i prijetnjama - rekao je Obama. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox