Obilježen deseti Dan sigurnijeg interneta uz slogan „Povezivanje uz uvažavanje“

Desetu godinu zaredom, na šest kontinenata i u više od stotinu zemalja svijeta, obilježava se Dan sigurnijeg interneta. Inicijativa pokrenuta u okviru Programa za sigurniji Internet Europske komisije, u organizaciji Europske mreže centara za sigurniji Internet (Insafe) i Međunarodne zajednice online linija za pomoć (INHOPE), za cilj ima stvaranje sigurnijeg interneta za djecu i mlade.

 

U Hrvatskoj i ove godine aktivnosti koordinira udruga „Suradnici u učenju“, uz podršku Microsofta Hrvatska, Hrvatske akademske i istraživačke mreže CARNet te Citus Grupe, a ovogodišnji Dan sigurnijeg interneta promiče teme online prava i odgovornosti, pod sloganom „Povezivanje uz uvažavanje“. „Suradnici u učenju“ i ove godine, na portalu ucitelji.hr, nude niz obrazovnih sadržaja kao što su interaktivne i društvene igre, priručnici za djecu, roditelje i učitelje kao i pripreme za nastavu, video-isječke, metodičke priručnike te multimedijske izložbe učeničkih radova.

Tijekom veljače će se, u školama i knjižnicama, održati predavanja za roditelje, a učitelji će provoditi radionice i druge aktivnosti. Učenici će s vršnjacima dijeliti savjete kroz multimedijske radove, osvrćući se na online prava i odgovornosti. "Smatram kako je izuzetno važno internet koristiti zdravorazumski, vodeći se mišlju „razmisli, prije nego li klikneš“. Na taj način korisnici interneta svih generacija često se mogu sačuvati od nezgodnih posljedica. Vjerujemo da nam je svima važno upoznati djecu i mlade s prednostima i potencijalnim opasnostima korištenja interneta te im tako pružiti više mogućnosti za sretno djetinjstvo i uspješno snalaženje u svijetu tehnologija", naglasila je Lidija Kralj, voditeljica nacionalne kampanje „Sigurniji Internet za djecu i mlade“.

Microsoft je u sklopu obilježavanja Dana sigurnijeg interneta objavio rezultate godišnjeg istraživanja Microsoft Computing Safety Index. Ispitano je više od 10.000 korisnika računala, tableta i pametnih telefona iz 20 zemalja, o njihovom pristupu sigurnosti na internetu. Više od polovice ispitanika susrelo se s višestrukim online prijetnjama, no svega 16 posto odgovorilo je kako su poduzeli proaktivne korake kako bi zaštitili privatnost i podatke. Ovogodišnjim istraživanjem obuhvaćena je i sigurnost „u pokretu“. 42 posto ispitanika odgovorilo je kako redovito ažurira softver na računalima, dok svega 28 posto redovito ažurira softver na mobilnim uređajima. - "Konzumerizacija IT-a i sve veći broj mobilnih uređaja koji nas okružuju za sobom povlače rastući broj mobilnih korisnika te otvara nove izazove po pitanju sigurnosti i privatnosti i korisnika i njihovih podataka. Tableti, pametni telefoni i razni hibridni uređaji nerijetko sadrže veliku količinu osobnih i vrlo često povjerljivih podataka, što mobilne korisnike čini vrlo ranjivom skupinom i zanimljivijom metom za kradljivce. Rezultati ovogodišnjeg Microsoftovog istraživanja ukazuju kako je sigurnost na internetu od izuzetnog značaja neovisno o tome otkuda i kako mu korisnici pristupaju. Potrebno je redovno poduzimati odgovarajuće korake i iskoristiti napredne opcije tehnološke zaštite kako bi zaštitili osobnu sigurnost i privatnost ", rekao je Ivan Vidaković, direktor Microsofta Hrvatska. (PS)

 

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox