Obnovljivim izvorima energije uštedjeli bi i do 3 bilijuna eura

Zelena energija bez emisija CO2 uštedjela bi EU do 2050. tri bilijuna eura na troškovima za gorivo, po novom izvješću njemačkih znanstvenika. Energetska revolucija stvorila bi do 2020. pola milijuna novih radnih mjesta, po stručnjacima njemačkog svemirskog centra DLR, koji je specijaliziran i za energetiku i promet.

Europska unija postavila si je cilj da udio obnovljivih izvora energije u ukupnoj potrošnji do 2020. bude 20 posto, no tek treba postići dogovor o obvezujućim ciljevima nakon 2020.

Izvješće koje su naručili Greenpeace i Europsko vijeće za obnovljivu energiju (EREC) navodi korake prema energiji koja bi bila gotovo bez emisija CO2.

Oni uključuju smanjenje potražnje za energijom putem veće učinkovitosti, povećanja ulaganja u energiju vjetra i solarnu energiju i postupno ukidanje subvencija za energiju s visokim emisijama CO2 kao što je ugljen.

Za tu energetsku transformaciju, do 2050. potrebno je uložiti 99 milijardi eura, no financijske koristi bile bi mnogo veće, ističu njemački znanstvenici. Budući da obnovljiva energija nema troškove za gorivo, uštede na gorivu u tom scenariju iznose tri bilijuna eura do 2050. ili 75 milijardi na godinu. Druga prednost je otvaranje novih radnih mjesta - njih pola milijuna.

Izvješće poziva da EU postavi obvezujući cilj od 45 posto za obnovljivu energiju do 2030. te da propiše obvezno smanjenje emisije CO2 za 30 posto do 2020. umjesto postojećih 20 posto, piše hrt.hr. (sh)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox