Očajni radnici 3. maja traže smjenu uprave

Radnici Tvornice motora i dizalica 3. maj, većina od njih 400, zabrinuti su za opstanak svojih radnih mjesta jer tvornica nema posla, a novi poslovi se ne ugovaraju, pa traže smjenu Uprave, izjavila je 4 tvornici predsjednica Radničkog vijeća i povjerenica Sindikata metalaca Hrvatske Bosiljka Zlojutro.

Najviše se radi za matično brodogradilište, a ostali poslovi za vanjsko tržište nisu dovoljni da bi se isplatile plaće, koje su trebale stići jučer, ali nisu, kazala je Zlojutro novinarima nakon skupa radnika Tvornice motora i dizalica 3. maj, članice grupe 3. maj. Radnici smatraju kako je došlo vrijeme za promjene, vrijeme da se nešto učini za opstanak tvornice. Uprava u prošle tri godine nije ugovorila ni jedan posao, a dobiveni poslovi obavljaju se uglavnom za matično brodogradilište, istaknula je Zlojutro.

Dodaje kako treba provesti preustroj, kako se privatizacija oduljila, a Vlada ne poduzima ništa te u tvornici ne znaju što ih čeka. Privatizacijom će se promijeniti vlasnik, ali da to ne znači da Uprava prošle tri godine nije trebala ugovarati poslove, a bilo bi lakše provesti privatizaciju da u knjizi narudžbi ima posla, naglasila je. Smatramo da netko mora snositi odgovornost za to što neće biti novca za plaće, kazala je Zlojutro dodavši da se Uprava pravda nedostatkom posla na tržištu te da institucije trebaju utvrditi je li ona mogla ugovoriti nove poslove.

Od najbolje tvornice motora stigli smo do najgore u samo četiri godine, a zašto se to dogodilo ne znamo, zaključila je. Glavni povjerenik SMH u 3. maju Juraj Šoljić rekao je da ni u tvrtki TIBO 3. maj, također članici grupe 3. maj, u kojoj je zaposleno oko 140 ljudi, jučer nisu isplaćene plaće, ali da je Uprava obećala da će se novac za isplatu plaća osigurati do kraja ovog tjedna. Šoljić je još jednom upozorio na nedostatak posla i neriješeno pitanje nove vlasničke strukture cijelog 3. maja. (Hina/HT)

 

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox