Od 1. srpnja 2013. svi ćemo imati e-radne knjižice

S 1. siječnja iduće godine u Hrvatskoj će početi primjena e-radne knjižice koja će postati obvezna s 1. srpnja 2013. kada Hrvatska uđe u EU, čime 'sive radne knjižice' odlaze u povijest, najavio je ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na 2. Fininoj konferenciji o elektroničkom ili e-poslovanju.

Konferencija je u Muzeju suvremene u umjetnosti okupila više od 200 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva kojima su kroz niz tema i predavanja predstavljena najnovija rješenja i trendovi u e-poslovanju, s posebnim osvrtom na e-government.

Osim e-radne knjižice, Mrsić je najavio i uvođenje elektroničke prijave i odjave radnika (putem interneta) i to u roku od 24 sata, a ne kao sada u roku osam dana. Time će se omogućiti bolja kontrola tržišta rada, pa i njegovog 'crnog' dijela, a sve je to, kako je kazao, dio sveobuhvatne informatizacija javne uprave koja je u tijeku i koju je ova Vlada označila izuzetno važnim procesom.

Sloboda kretanja radne snage

Cilj je osigurati slobodu kretanja radne snage, što traži i EU, kao i e-radne knjižice jer se ovakva kakva je u Hrvatskoj ne priznaje. Osim staža, kvalifikacija i obrazovanja u toj će knjižici biti upisane i specijalizacije koje netko ima, a radnicima će koristiti jer će putem nje moći provjeriti i jesu li im poslodavci uplatili doprinose i poreze i drugo, kazao je Mrsić.

Svemu tome prethodi povezivanje i objedinjavanje više baza podataka (mirovinskog, zdravstvenog, zavoda za zapošljavanje, Regosa..) u jedinstven registar da se zna što se u sustavu događa.

Mrsić je uvjeren i kako će se do iduće godine znatno povećati broj e-računa u Hrvatskoj, kojih je sada, po podacima koje je iznijela predsjednica Uprave Fine Anđelka Buneta, oko 100 tisuća i to većinom tvrtki.

To su zapravo sve Finini digitalni certifikati za kojima potreba svakim danom sve više raste, a Buneta, kao i pomoćnik ministra gospodarstva Vedran Kružić vjeruje da će ih sve više biti i u tijelima državne uprave gdje ih je zasad jako malo. (Hina/jk)

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox