Od ponedjeljka kreće ''tarapana''

Vladajuća većina u Saboru podržala je novi Zakon o mirovinskom osiguranju, po kojem će se prijevremeni odlazak u mirovinu kažnjavati više nego do sada, a žene će svake godine za punu starosnu mirovinu morati raditi po tri mjeseca duže, a od 2030. isto kao i muškarci – do 65 godina. Ove izmjene Zakona stupaju na snagu 1. studenog, piše novilist.hr.

 

Premda su oporbene stranke, umirovljeničke udruge i sindikati kritizirale prvi Vladin prijedlog zakona, ovaj novi je tek neznatno izmijenjen. Vlada je ''nezadovoljnicima'' izašla u susret jedino u pogledu stupnjevanja penalizacije prijevremenog umirovljenje te produženja roka za izjednačavanje staža žena i muškaraca, s deset na dvadeset godina.

Ono što je bilo najspornije ostalo je u Zakonu, a to je da će smanjenom penzijom biti kažnjeni i radnici s punim radnim stažom od 40 (ili za žene 35) godina, koji nisu dostigli dob za punu mirovinu. Ljudima s punim stažom za svaki mjesec prijevremenog penzioniranja mirovina će biti umanjena za 0,15 posto, odnosno 9 posto za pet godina. Najviša će biti za one koji se umirove sa 36 godina staža (umanjena za 0,34 posto, što je 20 posto za pet godina). Radnici sa 37 godina staža bit će kažnjeni s umanjenjem od 0,29 posto po mjesecu, radnici sa 38 godina staža sa 0,24, a oni sa 38 godina staža sa 0,19 posto mjesečnog smanjenja penzije.

Nepravedno izjednačavanje

 

Licemjerno je da Vlada izjednačava žene i muškarce u mirovinskom stažu, a da pri tome nije učinila ništa da žene postanu ravnopravne i izjednačene na drugim područjima, na tržištu rada primjerice - ocjenjuje Gordana Sobol, SDP-ova zastupnica. Dodaje kako je neoprostivo što Vlada ignorira činjenicu da su mnoge žene na radnim mjestima gdje ne mogu dočekati 65 godina. Saborske zastupnice, premijerka, ministrice, sve mi možemo i želimo raditi do 65. godine, no trgovkinje, radnice u tvornicama, teško da to mogu izdržati - ističe Sobol.

Vlada priznaje da će izdaci za mirovine tijekom idućih godina rasti, u 2010. za oko 30 milijuna kuna, u 2011. za oko 120 milijuna, a u 2012. oko 35 milijuna kuna, iznio je Krešimir Rožman, državni tajnik Ministarstva gospodarstva (MINGORP). Prema projekcijama Banskih dvora, trošak mirovina smanjit će se tek 2013. i to za oko 50 milijuna kuna.

Rashodi za mirovine Hrvatskoj predstavljaju ozbiljan problem. Već ove godine narast će na 36 milijardi kuna (gotovo 11% domaćeg BDP-a). Manjak u mirovinskom sustavu popet će se na minimalno 16 milijardi kuna. Ako znamo da će do konca ove godine nestati još deseci tisuća radnih mjesta, bude jasno da je nedostatak radnih mjesta glavni uzrok urušavanja hrvatskog mirovinskog sustava, zaključuje novilist.hr. (MJ)Izvor: www.novilist.hr

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox