Odluka o blokadi imovine nije pravomoćna jer HDZ ima pravo na žalbu

Odluka o blokadi HDZ-ove imovine koju je krajem prošlog tjedna na zahtjev USKOK-a donio zagrebački Županijski sud još nije postala pravomoćna, jer prva politička stranka koja se našla pod istragom ima pravo na žalbu.

No, od HDZ-ovog odvjetnika Vladimira Gredelja nije se moglo doznati hoće li i kada podnijeti žalbu na odluku o blokadi imovine.

Danas i sutra ne razmišljam ni o kakvim predmetima, odgovorio je Gredelj Hini upitan hoće li se u ime HDZ-a žaliti na odluku zagrebačkog Županijskog suda.

Glasnogovornik suda Krešimir Devčić kazao je da ne može govoriti o blokiranoj imovini jer je taj podatak zaštićen zakonskim odredbama o tajnosti istrage.

Ni u jednom ranijem slučaju sud nije bio izvor informacija o imovini blokiranoj bilo kojoj osobi pod istragom, kazao je Devčić.

No, pojasnio je zakonsku proceduru po kojoj takva sudska odluka postaje pravomoćna tek nakon isteka trodnevnog žalbenog roka, odnosno odluke višeg suda ukoliko jedna od stranaka uloži žalbu.

Po odredbama novog Zakona o kaznenom postupku žalbu na odluku o blokadi imovine rješava "sudac pojedinac višeg suda", u ovom slučaju Vrhovnog suda, a ne izvanraspravno vijeće Županijskog suda kao ranije.

Tek nakon što postane pravomoćna, odluku mogu provesti nadležna tijela – gruntovnica i katastar ukoliko je riječ o nekretninama, banke radi li se o računima ili policija ako su blokirani automobili ili druge vrijedne pokretnine.

Iako su mediji sinoć izvještavali da je pod blokadom samo zgrada središnjice HDZ-a na Trgu žrtava fašizma, neslužbeno se doznaje da je USKOK tražio "zamrzavanje" još nekih nekretnina i pokretnina te stranke. (Hina/jh)

 

 

 


 

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox