OIB-om i RS obrascem Vlada kreće u borbu protiv rada na crno

Vlada Zorana Milanovića kreće u borbu protiv rada na crno, a glavni instrumenti pri tome će im biti OIB i ponovno uvođenje RS obrasca za isplatu plaća, piše Jutarnji list.

Uvođenje OIB-a pružilo je Poreznoj upravi dobar uvid u plaćene poreze i doprinose te stvarno financijsko stanje pojedinca.

U Vladi se nadaju da bi ponovno uvođenje RS obrasca za isplatu plaža trebalo zamijeniti silnu papirologiju koja trenutačno prati isplatu dohotka. Cilj Vlade je od 1. siječnja sljedeće godine u suradnji s Poreznom upravom i Finom te proširenje ovlasti REGOS-a uvesti jedinsteni obrazac i za poreze i doprinose.

U Ministarstvu rada kažu da će se ovim mjerama poboljšati funkcioniranje sustava iz kojeg je do sada „nestalo“ oko 17 milijardi kuna samo zbog neplaćenih doprinosa.

Prema nekim procjenama, rad na crno u Hrvatskoj pogađa i oko stotinu tisuća građana, a problem je što poslodavci jeda dio plaće isplaćuju legalno, a drugi ispod stola, bez poreza i doprinosa.  U Vladi žele stati na kraj takvoj praksi jer siva ekonomija „odnosi“ 17 posto domaćeg BDP-a. (jk)

 

Izvor: www.jutarnji.hr

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox