OLAF pomaže u razbijanju mreže lažnih lijekova u Poljskoj

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) pruža podršku poljskoj policiji u slučaju koji uključuje lažne medicinske proizvode koji je rezultirao uhićenjem 34 osobe. Zajednička operacija između OLAF-a i Središnjeg istražnog ureda poljske policije (CBŚP), pod nadzorom Okružnog tužiteljstva u Poznańu, rezultiralo je zapljenom stotina tisuća krivotvorenih medicinskih proizvoda uključujući lijekove za liječenje erektilne disfunkcije, anaboličkih proizvoda i hormona rasta, s procjenom vrijednost od najmanje 40 milijuna zlota (gotovo 9 milijuna eura).

Tijekom istrage pokazalo se da je od 2018. banda na području Poznańa prokrijumčarila desetke tona krivotvorenih medicinskih proizvoda najvećih svjetskih farmaceutske tvrtke iz Azije (preko drugih zemalja EU) u Poljsku. Ovi proizvodi zatim su prepakirani i prodani online kupcima diljem Europe. Dobiveni novac iz ove nezakonite radnje kanalizirali su na račune članovi bande kako bi se sakrili svoje podrijetlo.

OLAF se uključio istragama, koje je proveo poljski CBŚP, tako što se obratio vlasti izvan granica Poljske i djelujući kao obavještajno središte koje pomaže u pronalaženju međunarodnih ruta trgovaca ljudima. To je značilo da su istražitelji OLAF-a upozorili i uspostavili vezu s kolegama na nacionalnoj razini u nekoliko drugih zemalja EU-a kroz koje je velik dio lažnog materijala putovao.

Ville Itälä, glavni direktor OLAF-a, rekao je:

Povezivanje točaka jedna je od uloga istražitelji OLAF-a, i drago mi je da smo to mogli učiniti kada su nas kolege u Poljskoj obavijestili o slučaju koji su imali u tijeku. Poljska policija zaplijenila je stotine tisuća lažnih i opasnih medicinskih proizvoda, koji su se trebali prodavati diljem Europe, i zajedno smo uništili učinkovitu kriminalnu mrežu. Ove radnje štite zdravlje građana, kao i zaštitu legitimnog poslovanja. One su pravovremeni podsjetnik da borba protiv prijevara štiti i šire društvo. Veselim se nastavku tog rada i ponoviti da mi u OLAF-u postižemo najbolje rezultate kada radimo zajedno i blisko s drugima.”

Policajci su tijekom racija zaplijenili i komponente za proizvodnju droge, preko 2 kg marihuane i 200 litara krivotvorenog žestokog pića.

(ps/sm)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox