OLAF: Prijevara poljoprivrednih EU fondova u Rumunjskoj od gotovo 850.000 eur

Nakon zajedničke istrage koju je vodio Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF), skupini od devet osoba i tvrtki iz Italije i Rumunjske, suditi će se u Rumunjskoj zbog optužbi za prijevaru poljoprivrednih fondova EU-a u vrijednosti od gotovo 850.000 eura namijenjenih za proizvodnju rajčica.

U bliskoj suradnji s Rumunjskom nacionalnom upravom za borbu protiv korupcije (DNA) i Tužilaštvom talijanske općine Enna, OLAF je otkrio niz potencijalno prijevarnih praksi koje su uključivale podnošenje lažnih dokumenata, osnivanje lažnih tvrtki i lažne zemljišne deklaracije za nezakonito dobivanje sredstava.

Za shemu prijevare u Rumunjskoj sada je službeno optuženo devet optuženika – pet talijanskih državljana i četiri rumunjska pravna lica. Sudit će im se zbog optužbi za formiranje kriminalne bande s namjerom nezakonitog dobivanja novca iz poljoprivrednih fondova EU u Rumunjskoj.

Glavni ravnatelj OLAF-a Ville Itälä rekao je:

Srdačno pozdravljam ovaj razvoj događaja, koji je izravan nastavak izvrsnog rada koji su obavili OLAF-ovi istražitelji u partnerstvu s rumunjskim i talijanskim vlastima. Misija OLAF-a je osigurati da sredstva EU-a dođu do svojih namijenjenih primateljima kako bi mogla koristiti društvu. To je jednostavno pitanje pravednosti. Izgradnja mostova i dijeljenje znanja podupiru posao koji ovdje radimo i vodi do pozitivnih ishoda, kao što vidimo.”

OLAF se uključio 2019., nakon izvješća o potencijalnom ciljanju poljoprivrednih fondova EU-a u Rumunjskoj od strane skupine Talijana. Nakon što su početne istrage to potvrdile, osnovan je Zajednički istražni tim (JIT) koji se sastoji od OLAF-a, rumunjskog DNA i Ureda tužitelja Enne kako bi nastavio s radom.

JIT je otkrio niz složenih i sofisticiranih nepravilnosti povezanih s prijevarom. Navodna kriminalna skupina osnovala je lažne tvrtke sa sjedištem u Rumunjskoj s jedinom svrhom dobivanja subvencija EU-a i bez ikakve namjere uzgoja rajčice.

Čini se da su, koristeći krivotvorene dokumente kao što su lažni ugovori o najmu i fakture, uspjeli dobiti 850.000 eura, što čini otprilike četvrtinu cjelokupnih subvencija EU za poljoprivredu dodijeljenih Rumunjskoj 2017. Ipak, čini se da niti jedan cent tog novca nije potrošen na poljoprivredu ili u Rumunjskoj. Čim je subvencija isplaćena, činilo se da je novac prebačen na bankovne račune u Italiji, gdje je brzo podignut i korišten za financiranje drugih kriminalnih aktivnosti. Također se pokazalo da je ista skupina mogla upotrijebiti sličnu taktiku i prije u Rumunjskoj.

OLAF je završio svoju istragu u listopadu 2020. pravosudnim preporukama za rumunjska i talijanska pravosudna tijela i financijskom preporukom Glavnoj upravi Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj da povrati puni iznos od 850.000 eura.

 

Misija, mandat i nadležnosti OLAF-a:

Misija OLAF-a je otkriti, istražiti i zaustaviti prijevare s EU fondovima. OLAF ispunjava svoju misiju na način da:

-provođenje neovisnih istraga o prijevari i korupciji koja uključuje fondove EU-a, kako bi se osiguralo da sav novac poreznih obveznika EU-a stigne do projekata koji mogu stvoriti radna mjesta i rast u Europi;

-doprinos jačanju povjerenja građana u institucije EU-a istragom ozbiljnog nedoličnog ponašanja osoblja EU-a i članova institucija EU-a;

-razvoj zdrave politike EU-a protiv prijevara.

U svojoj neovisnoj istražnoj funkciji, OLAF može istraživati ​​pitanja koja se odnose na prijevaru, korupciju i druga kaznena djela koja utječu na financijske interese EU-a u vezi s:

-svi rashodi EU-a: glavne kategorije potrošnje su strukturni fondovi, poljoprivredna politika i ruralna područja

-razvojna sredstva, izravni rashodi i vanjska pomoć;

-neka područja prihoda EU, uglavnom carine;

-sumnje u ozbiljno nedolično ponašanje osoblja EU-a i članova institucija EU-a.

(ps/sm)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox