Ona je HDZ-ov kandidat za predsjedničke izbore?

Kada joj istekne mandat pomoćnice glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju, bivša ministrica vanjskih poslova i bivša veleposlanica u SAD-u Kolinda Grabar Kitarović, mogla bi postati HDZ-ov kandidat za predsjednika države.

Iako je HDZ nakratko nestao s političke scene čini se da to ne znači da se ne razmišlja o velikim planovima za povratak. Naime, šef HDZ-a Tomislav Karamarko ozbiljno računa na angažman Kolinde Grabar Kitarović, koja je trenutno najmoćnija žena u NATO savezu. Bivša ministrica navodno je već i dobila tu ponudu ovog ljeta kada su se susreli u Novom Vinodolskom i otad redovno telefonski komuniciraju, piše Jutarnji list

Kolinda Grabar-Kitarović u dobrim je odnosima s Olegom Butkovićem, članom Predsjedništva i šefom Primorsko-goranskog HDZ-a, koji je inače blizak šefu stranke, pa mnogi pretpostavljaju da je upravo on bio veza za susret.

Bliski prijatelji bivše ministrice za Jutarnji list  da je Kolinda zainteresirana za nastavak svoje političke karijere u Hrvatskoj, ali da sa svojim planovima ne može izlaziti u javnost dok joj ne isteknu preostale dvije godina mandata u NATO-u. A kraj njezina posla u NATO-u zapravo se poklapa s predsjedničkim izborima koji bi se trebali održati krajem 2014.

Hrvatska javnost o bivšoj HDZ-ovoj ministrici je uglavnom pozitivno razmišljala, a katkad bi je branili i politički protivnici iz problematičnih i neugodnih situacija s njezinom strankom. S aktualnim hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem, Kitarović je u dobrim odnosima, a Josipović ju je, kao predsjednik i sukreator vanjske politike po Ustavu RH, spasio od smjene na mjestu veleposlanice u SAD-u, koju joj je spremao HDZ. (HT)

 

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox