Opet će se moći "dimiti" u restoranima

I restorani bi uskoro mogli dobiti dozvolu za pušenje, ali samo ako se radi o dobro ventiliranim prostorima, poručila je Vlada ovih dana preko svog Twitter profila, piše Novi list.

U Europi sve je više onih koji se priklanjaju austrijskom modelu gdje svaki ugostitelj sam odlučuje o zabrani pušenja. U Austriji se u dobro ventiliranim restoranima smije pušiti, a iz Vlade su poručili da se takvo rješenje može očekivati i kod nas.

Austrijski model reguliranja uporabe duhanskih proizvoda u ugostiteljskim objektima dio je Plana 21 Kukuriku koalicije, a svaka izmjena postojećeg zakona o ograničvanju uporabe duhanskih proizvoda značila bi otvaranje javni rasprave o primjeni takvog modela u Hrvatskoj.

Ugostitelji i vlasnici restorana sami su svojevremeno tražili primjenu austrijskog modela prema kojem vlasnici restorana sami mogu odlučiti hoće li dozvoliti pušenje, što je sada moguće samo na ljetnim terasama restorana.

Do kraja prošle godine rješenje o statusu pušačkog dobilo je 7.579 lokala, a dozvolu za odvojeni pušački prostor njih 360, odnosno pušenje je danas dozvoljeno u svakom trećem lokalu u državi. U posljednje tri godine zbog nelegalno zapaljene cigarete izrečeno je 57 mandatnih kazni, a nadležnim prekršajnim sudovima podneseno je 78 optužnih prijedloga. (jk)

 

 

Izvor: www.novilist.hr

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox