Oporavak tržišta rada tek 2013. godine?

Nezaposlenost u Hrvatskoj nastavit će rasti ali sporo, po međugodišnjoj stopi od 3 posto, a zaustavljanje njezina rasta očekuje se tek iduće godine, rečeno je na okruglom stolu u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ).

U protekle dvije krizne godine u Hrvatskoj je izgubljeno više od 122.000 radnih mjesta, najviše u prerađivačkoj industriji i trgovini (po 45.000) te građevinarstvu (25.000), a za zaustavljenje daljnjeg rasta broja nezaposlenih potrebna je godišnja stopa rasta BDP-a od barem 2 posto, istaknuo je HZZ-ov analitičar tržišta rada Darko Oračić.

Toliku stopu rasta BDP-a Hrvatska može očekivati tek iduće godine dok se za 2011. očekuje skroman rast od 1 posto. U ovoj godini prosječna stopa nezaposlenosti trebala bi se kretati oko 18,5 posto.

Znaci oporavka iduće godine?

Ekonomski analitičar Splitske banke Zdeslav Šantić procjenjuje da će prvi znakovi oporavka zapošljavanja uslijediti u drugoj polovici iduće godine, a ozbiljniji oporavak možemo očekivati tek u 2013. Za kreiranje novih radnih mjesta nužno je ostvariti gospodarski rast od 3 do 4 posto BDP-a, što Hrvatska zbog niza problema ne može postići u kraćem razdoblju, kaže Šantić.

Njegova kolegica iz Raiffeisen banke Zrinka Živković Matijević očekuje početak blagog gospodarskog oporavka u drugoj polovici ove godine, koji bi trebala potaknuti uspješna turistička sezona sa 4 posto većim prihodom nego lani. (Hina/jk)

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox