Osniva se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava

U prvoj polovici siječnja 2014. osnovat će se udruga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, odlučila je većina na skupu pedesetak predstavnika županija kontinentalne Hrvatske u organizaciji Stožera za obranu hrvatskog sela u Đakovačkoj Satnici, piše Večernji.hr.

Kao programsku podlogu svoga djelovanja prihvatili su platformu stručne i nadstranačke skupine Živo selo koja se zalaže da se obnova hrvatskog sela zasniva na obiteljskom gospodarstvu kao ključnoj kategoriji gospodarskog rasta ali i kao jamcu brige za ekologiju, okoliš, infrastrukturu i prostornu sigurnost. Naglašeno je da prioritetna zadaća hrvatske poljoprivredne politike mora biti oslobađanje države od katastrofalne prehrambene ovisnosti koja je ove godine narasla do neto izdatka od gotovo milijarde i pol dolara. Ta je ovisnost jedno od najozbiljnijih žarišta nestabilnosti gospodarskih odnosa s inozemstvom, priopćili su iz skupine Živo selo.

Miroslav Kovač iz Živog sela ističe kako je gospodarsko udruživanje obiteljskih gospodarstava izuzetno važno kako bi ona u svom poslovanju ostvarila povoljnije tržišne uvjete. Poljoprivredi treba omogućiti specijalizirani sustav povoljnijeg kreditiranja kakvi postoje u zemljama EU, prije svega u obliku agrarne banke, za što, čulo se, sve predispozicije ima Hrvatska poštanska banka koja bi mogla preuzeti HBOR-ov program povlaštenih poljoprivrednih kredita i razviti svoju mrežu po regijama. Dosad joj se formalno pridružilo oko 2500 poljoprivrednika. PS/S.P. (Izvor: Večernji.hr)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter 

 

               

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox