Otkrijte sve benefite digitalizacije poslovanja

Goran Brnjac, direktor poslovnog razvoja COMBISa

Motivi digitalizacije sustava i procesa neke kompanije mogu biti bitno različiti, no ono što je svima zajedničko jest činjenica da se već danas treba razmišljati o poslovanju sutrašnjice.

Digitalizacija poslovanja doprinosi učinkovitosti, pojednostavljuje korištenje mnogih sustava, mijenja dnevnu rutinu poslovanja te kreira prilike za poslovnu inovaciju. Unatoč tome, mnoge tvrtke i to u različitim industrijama, ne mogu lako odrediti smjer u kojem treba krenuti s digitalizacijom.

Motivi digitalizacije sustava i procesa neke kompanije mogu biti bitno različiti, no ono što je svima zajedničko jest činjenica da se već danas treba razmišljati o poslovanju sutrašnjice. Konkretno, najčešći izazovi s kojima se danas tvrtke susreću su velike količine dokumenata, održavanje velikih količina ispisnih uređaja, planiranje i izvještavanje, kao i drugi kompleksni procesi koji konzumiraju izuzetno puno vremena. Tu su i praćenje, nadziranje i analiziranje procesa poput naplate potraživanja, upravljanje potrošnjom energenata u procesu proizvodnje, korištenje  inovativnih prodajnih kanala, praćenje efikasnosti radnika i prodajnih prilika, a niti regulatorne obveze ne treba zanemariti.

Primjeri iz prakse pokazuju kako digitalizacija stvara vrijedne informacije i omogućuje ostvarivanje detaljnih  spoznaja o korisnicima i njihovim navikama. Tako, primjerice, primjena Big Data rješenja omogućuje kompanijama da monetiziraju velike količine podataka - od eksterne monetizacije prema vanjskim korisnicima putem vrijednih podataka koji se mogu koristiti za unapređenje poslovanja - pa do internih poboljšanja pametnom optimizacijom resursa koju stvara praćenje i analiza ponašanja korisnika, kao i uvid u tehnologiju i usluge koju korisnici koriste.

Digitalizacija osnažena primjenom biometrijskih tehnologija predstavlja budućnost u smislu podizanja sigurnosti i lakoće poslovanja. Digitalizacijom dokumenta koji se ovjeravaju digitalnim vlastoručnim potpisom s biometrijskim značajkama ostvaruju se višestruki pozitivni učinci. Ovakvim rješenjima tvrtka postiže veću operativnu učinkovitost te direktno podiže razinu korisničkog zadovoljstva jer se vrijeme obrade klijenta višestruko smanjuje i stvara se optimizacija svih pozadinskih poslovnih procesa.

Zanimljiva su i rješenja koja donose uštede poput Smartmeteringa koji omogućavaju izuzetnu preciznost u praćenju potrošnje energenata - struje, plina, pare i vode. Implementacijom sustava stvara se integracija podataka te izračuni potrošnje po pojedinim proizvodnim linijama, troškovno planiranje i analiza rada proizvodnje, a uz pomoć brzih mjerenja operateri u energetici kompanije mogu na vrijeme reagirati u slučaju odstupanja.

Pobrojavši ove primjere, još je jasnije kako je digitalizacija svugdje oko nas i to je proces koji se neće zaustaviti. Brzina prilagodbe na nove tehnologije i njihova primjena u poslovnim procesima kompanijama donosi konkurentnu prednost i inovaciju koja je, danas, ključna za poslovni uspjeh.

Posebice ako imamo na umu da živimo u vremenu kada do jučer mala start-up kompanija brzo i lako može postati konkurencija velikim korporacijama.  

Na COMBIS konferenciji, koja će se 13. i 14. listopada održati u Umagu i kojoj je Poslovni savjetnik medijski pokrovitelj bit će riječi o digitalizaciji poslovanja, uz naglasak na promjene koje je i COMBIS sâm učinio. (Autor: Goran Brnjac, direktor poslovnog razvoja COMBISa)

(PS/Z.R.)

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox