Pad maloprodaje u prosincu

Promet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u prosincu prošle godine u odnosu na prosinac 2010. nominalno porastao za 2,5 posto, a realno je pao za 0,4 posto. Ali na razini cijele 2011. godine realno je porastao promet u maloprodaji, pokazuju podaci koje je objavio Državni zavod za statistiku.

Podaci za cijelu 2011. godinu pokazuju rast maloprodajnog prometa u usporedbi s 2010. nominalno za četiri, a realno za jedan posto. U prosincu, mjesecu tradicionalno povećane potrošnje, promet u trgovini na malo u odnosu na studeni povećan je nominalno za 13,4 posto, a realno za 13,9 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama za cijelu 2011. pokazuju da je u odnosu na godinu prije maloprodaja motornih goriva i maziva nominalno porasla za 13,8 posto. Za 12,7 posto istodobno je nominalno povećana prodaja željezne robe, boje i stakla, a prodaja duhanskih proizvoda porasla je za 9,7 posto. Maloprodaja u ljekarnama te medicinskih i ortopedskih pomagalima porasla je za 4,4 posto. U nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, najvažnijoj trgovačkoj struci s udjelom od 38,2 posto, maloprodaja je lani porasla za 3,7 posto.

S druge strane, promet u maloprodaji pao je primjerice u trgovini auto dijelova 5,9 posto, a pala je i prodaja na malo tekstila, odjeće i obuće te kožnih proizvoda 2,5 posto i električnih aparata za kućanstvo 12,6 posto. (Hina/HT)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox