Pazin: Prosvjed aktivista protiv projekta "Brijuni rivijera"

Dvadesetak aktivista Građanske inicijative za Muzil "Volim Pulu" prosvjedovalo je sinoć ispred zgrade pazinskog Spomen doma gdje se odvijala sjednica Skupštine Istarske županije posvećena programu Brijuni rivijere.

 

Prosvjednici su od vijećnika su tražili da ne prihvate prijedlog Ugovora o provedbi razvojnog programa Brijuni rivijere na tri lokacije - Pineti, Hidrobazi i otoku Sv. Katarine-Monumenti, o čemu se sinoć, između ostaloga, raspravljalo na sjednici županijske skupštine.

Za vrijeme trajanja rasprave o toj temi prosvjednici su istaknuli su transparent s natpisom "Brijuni rivijera majka, korupcija maćeha", iako im je istarski župan Ivan Jakovčić poručio kako je ovaj projekt "jamstvo da neće biti korupcije i da u njemu sudjeluju svi, od vlasti do opozicije i civilnih udruga".

U konačnici županijski su vijećnici dali samo prethodnu i to uvjetnu suglasnost na prijedlog ugovora, te iznijeli nekoliko amandmana. Osnovne primjedbe, koje je predložio i župan Jakovčić, odnose se na rok prava građenja na Pineti i Hidrobazi, uključujući i to da se rok s 50 produži na 66 godina, potom na visinu i način obračuna naknade te na neplaćanje naknade na rušenje bezvrijednih objekata.

Jakovčić ujedno traži da se rok za izgradnju objekata od dvije godine za prvu fazu računa od ishodovanja građevinske dozvole, da se ubrza rad Povjerenstva za provedbu natječaja te da se sadržaj oglasa o natječaju uskladi s onima u svijetu. Vladi je predloženo i da pokrene projekt uređenja ugostiteljsko-turističkih sadržaja u Nacionalnom parku Brijuni. U prilog tomu istarski župan dobio je ovlaštenje da s vladom usuglasi primjedbe nakon čega će se ugovor ponovno naći pred županijskim vijećnicima zbog davanja konačne suglasnosti. (Hina/MJ)

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox