Peres: Izrael ima odgovor na iransku prijetnju

Izraelski predsjednik Shimon Peres rekao je u utorak da Izrael ima "odgovor" na iransku nuklearnu prijetnju, opetujući da je ona problem za cijeli svijet, a ne samo za Izrael.

 

Izrael ima odgovor na iranski problem. No za njegovo je rješavanje odgovorna čitava međunarodna zajednica. To ne može biti samo izraelska stvar - ocijenio je Peres na godišnjoj konferenciji izraelskih veleposlanika koja se održava u Jeruzalemu.

Predsjednik je u svom govoru istaknuo da je izraelska doktrina takozvane namjerne nejasnoće na nuklearnom polju "djelotvorno" sredstvo za odvraćanje Teherana. Ta doktrina znači da Izrael, koji nije potpisao ugovor o neširenju nuklearnog oružja, nikada ne priznaje, ali i ne niječe da raspolaže nuklearnim arsenalom.

Po ocjeni stranih stručnjaka, židovska država ima od 200 do 300 nuklearnih bojnih glava koje se izrađuju zahvaljujući reaktoru u Dimoni, u pustinji Negevu, na jugu Izraela. Izrael tvrdi da je postrojenje u Dimoni, sagrađeno prije više od 40 godina, namijenjeno istraživanju. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox