Pevex ne ide na burzu, Bubalo ignorira male dioničare

Na glavnoj skupštini Pevexa koja se održala prošli četvrtak odbijen je prijedlog bivšeg predsjednika uprave Jurice Lovrinčevića o uvrštenju dionica društva na Zagrebačku burzu.


Prijedlog, kojeg je podržala i Udruga malih dioničara „Pevex“ d.d., osigurao bi veću transparentnost poslovanja, omogućio ulazak institucionalnih ulagača poput mirovinskih fondova u vlasničku strukturu te obvezao potencijalnog kupca društva na davanje javne ponude za preuzimanje. Protiv prijedloga su glasali dioničari okupljeni oko Pavla Vujnovca i Marija Radića, koji drže 53% dionica Pevexa.

Dioničari su postavili pitanja o stavu uprave oko uvrštenja dionica na burzu te je li tijekom 2020. godine proveden proces dubinskog snimanja društva od strane potencijalnih kupaca dionica. Za razliku od proteklih nekoliko godina kada je uprava spremno odgovarala na upite dioničara, novi predsjednik uprave Krešimir Bubalo nije odgovorio na navedena pitanja.

Pevex ima više od 400 dioničara, 2000 zaposlenika, velik broj dobavljača i stotine tisuća, ako ne i milijune zadovoljnih kupaca. Udruga malih dioničara kontinuirano zagovara provođenje najviših standarda korporativnog upravljanja na korist svih dionika, a uvrštenje dionica na uređeno tržište smatra bitnim korakom za postizanje tog cilja.

Osim što bi se domaćem tržištu kapitala nudila odlična kompanija sa snažnim rastom i redovnom dividendom, ulazak institucionalnih investitora donio bi sa sobom jamstvo dobrog upravljanja na dobrobit svih. Pritom, mirovinski fondovi se nameću kao idealni partneri koji raspolažu potrebnim sredstvima i koji često ističu kako su „prerasli“ domaće dioničko tržište, pa im se ovakve prilike rijetko nude. Pored zadržavanja prvog hrvatskog trgovačkog lanca u domaćem vlasništvu, uvrštenje na burzu i ulazak mirovinskih fondova dali bi priliku budućim umirovljenicima, a i široj javnosti priliku da sudjeluju u nastavku uspješne priče zvane Pevex, poručuju iz Udruge malih dioničara

PS/SM

preuzeto: SEEbiz

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox