Plin će poskupiti, a Ina ostvaruje ogromnu zaradu

U Ini stalno govore o gubitcima koji nastaju na prodaji uvoznog plina jer Vlada štiti cijenu tog energenta za kućanstva, no ne hvale se golemom zaradom koju imaju na prodaji plina iz domaće proizvodnje, piše Večernji list.

Večernji list je od dva neovisna stručnjaka u naftnom i plinskom biznisu doznao kako cijena proizvodnje kubika domaćeg plina iznosi između 0,70 i jedne kune, ovisno o plinskom polju u sjevernom Jadranu, a taj isti plin Ina distributerima prodaje za 1,7 kuna po kubiku. Ina na domaćem tržištu godišnje proda oko1,6 milijardi kubika, što znači da zaradi oko 1,542 milijarde kuna, ako se proizvodnja jednog kubika računa po najmanjoj cijeni od 0,70 kuna. No, ako se proizvodnja jednog kubika računa po cijeni od jedne kune tada Inina zarada iznosi oko 1,08 milijardi kuna.

I s gubicima ogromni prihodi

U prvih devet mjeseci ove godine Ina je zabilježila gubitak od 460 milijuna kuna na uvoznom plinu, no na plinu iz domaće proizvodnje ostvaruje golemu zaradu. Cijenu proizvodnje domaćeg plina u Ini tretiraju kao tajnu, a ovo je prvi put da se pojavljuju konkretni podaci, piše Večernji list.

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju cijena plina morat će postati tržišna, ali nije jasno zašto je MOL-u samo tako prepuštena proizvodnja domaćeg plina i zašto se taje cijene njegove proizvodnje, piše Večernji list. Prema Glavnom ugovoru o plinskom poslovanju, Vlada bi do 1. prosinca trebala od Ine otkupiti poslovanje uvoznim plinom. No, Vlada se sada premišlja oko preuzimanja plinskog biznisa, dok iz Ine poručuju da su ga spremni zadržati pod uvjetom da se postavi na tržišne osnove. To bi značilo povećanje cijene plina od 30 do čak 100 posto. Večernjakov sugovornik kaže da se nakon niza potpisanih partnerskih ugovora s MOL-om Vlada jedino može nadati da neće morati preuzeti uvoznog dijela plinskog biznisa koji gomila gubitke, a nanio bi dodatnu štetu proračunu.

Do poskupljenja će ipak doći

Moramo voditi računa o pretpristupnom sporazumu za EU koji Ini i MOL-u od 2012. jamči prodaju plina po tržišnim cijenama. To će značiti veliko poskupljenje plina, no Večernjakov sugovornik se nada da do njega neće doći bez odgode. Plinski stručnajci upozoravaju da će tržišne cijene plina Ini donijeti i tržišne uvjete poslovanje. (J.K.)

 

 

 

 

 

 

Izvor: Večernji list, 3. studeni 2010.

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox