Počeli povijesni izbori u Tunisu

Tunišani su u nedjelju pozvani da slobodno glasuju za ustavotvornu skupštinu, na povijesnim izborima na kojima najviše izgleda ima islamistička stranka Enahda (arapski "preporod"), devet mjeseci nakon narodne bune kojom je s vlasti svrgnut predsjednik Ben Ali.

 

Više od 7 milijuna birača pozvano je da izabere 217 članova ustavotvorne skupštine koja će izraditi novi ustav i imenovati privremenu vladu do raspisivanja općih izbora. Birači moraju izabrati između 11.686 kandidata na 1.517 lista na kojima je zastupljeno 80 stranaka i 40 posto "nezavisnih". Premda je paritet obvezan, tek 7 posto žena predvodi izborne liste.

Velika nepoznanica ovih izbora je odaziv birača, s obzirom na velik broj kandidata u izmijenjenom političkom krajoliku na izborima na kojima se, po prvi put, rezultati ne znaju unaprijed.

Oka nisam sklopio cijelu noć, toliko sam sretan što prvi put u životu sudjelujem na slobodnim izborima - rekao je Husin Hlifi (62) koji je već u 6.00 sati bio na biračkom mjestu u središtu Tunisa čekajući početak glasovanja. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox