Predstavljen novi program suradnje Zabe i EBRD-a

 NOVA KREDITNA LINIJA ZA POTICANJE ENERGETSKE UČINKOVITOSTI I UPORABE OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

U Zagrebu je danas predstavljen program suradnje Zagrebačke banke i Europske banke za obnovu i razvoj koji će tvrtkama i jedinicama lokalne samouprave omogućiti lakše investiranje u energetsku učinkovitost i projekte vezane uz obnovljive izvore energije. 

Ova kreditna linija Zagrebačke banke uz atraktivne uvjete i besplatnu tehničku pomoć korisnicima kredita omogućuje pristup bespovratnim poticajnim sredstvima Europske unije, a rezultat je EBRD-ova projekta realiziranog u suradnji s Europskom unijom pod nazivom Western Balkans Sustainable Energy Financing Facility II (WeBSEFF II).

U uvodnom se dijelu okupljenim poduzetnicima i predstavnicima jedinica lokalne uprave i samouprave obratila Renata Možar Milković, direktorica Poslovnog centra građevinarstva i turizma Zagrebačke banke te naglasla važnost koju Zagrebačka banka pridaje projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti. „Naš je cilj klijentima omogućiti što lakši pristup sredstvima za ove namjene, a naročito nam je drago što suradnjom s EBRD-om mogućnost investiranja u energetski učinkovite projekte dobiva i komunalni sektor koji inače često ima ograničeniji pristup sredstvima za ove namjene“, naglasila je Možar Milković.

 

Projekt WeBSEFF II predstavila je Mirna Arnautović, specijalistica za inozemne kredite Zagrebačke banke koja je istaknula: „Zagrebačka banka ima puno iskustva u projektima obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti jer smo njihov potencijal prepoznali još 2006., kad smo financirali našu prvu vjetroelektranu, Trtar-Krtolin. Izuzetno smo motivirani da budemo najbolji u ovom segmentu na razini cijele Hrvatske. Potpisom ugovora između EBRD-a i ZABE o aktiviranju WeBSEFF II kreditne linije napravili smo veliki korak prema ostvarenju toga cilja, a sada je na nama i na našim postojećim i budućim klijentima identificirati najbolje projekte i zajednički ih realizirati“, zaključila je Arnautović.

Ovu kreditnu liniju za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije podrobno je predstavila Vedrana Perković-Hadl, Bank Relationship Manager za WeBSEFF koja je iznijela mogućnosti financiranja projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije: „Važno je istaknuti da je ova kreditna linija otvorena praktički svima - i javnom i privatnom sektoru - koji žele poboljšati efikasnost korištenja energije i/ili ulagati u postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora energija. Naš projektni tim koji uključuje stručnjake za tehničku i financijsku ocjenu projekata, te za marketing i javnu nabavu tu je da ponudi potrebnu pomoć u formuliranju i ocjeni projekata i za javni i za privatni sektor“, zaključila je Vedrana Perković-Hadl.

Ova linija omogućava korištenje bespovratnih sredstava europskih fondova, što je jedan od benefita za njezine korisnike. Iznos bespovratnih sredstava za projekte koji koji će zadovoljavati kriterije uštede energije i/ili smanjenja CO2, bit će od 5% do 10% iznosa kredita za poslovne subjekte odnosno od 10% do 15% iznosa kredita za jedinice lokalne uprave i samouprave. Usto, ova linija nudi i besplatnu tehničku pomoć konzultanata koji će već u inicijalnoj fazi moći preliminarno procijeniti uštede i ocijeniti hoće li projekti zadovoljiti kriterije potrebne za ostvarivanje prava na bespovratna sredstva.

Zahvaljujući WeBSEFF I, čija je provedba započeta 2009. godine u Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Srbiji, omogućeno je financiranje za 128 projekata u poslovnom sektoru i to ponajviše proizvodnom, industrijskom sektoru.

Danas predstavljena kreditna linija rezultat je uspješne suradnje s EBRD-om koji je intenzivirao svoju podršku hrvatskom malom i srednjem poduzetništvu i unaprijeđivanju energetske učinkovitosti potpisavši sa Zagrebačkom bankom u srpnju ugovor o kreditiranju od 60 milijuna eura, od čega je 20 milijuna eura namijenjeno za projekte sektora privatne i komunalne energetske učinkovitosti te za projekte obnovljivih izvora energije. Ova kreditna linija, kao dio Regionalnog programa energetske učinkovitosti za Zapadni Balkan, zajedničke inicijative WBIF-a (investicijske potpore zapadnom Balkanu) i EBRD-a, omogućit će korištenje prednosti ušteda energije širokom spektru zajmoprimaca, među kojima su i klijenti iz komunalnog sektora koji često imaju ograničen pristup takvim sredstvima. Ovo je stoga izvrstan napredak u smjeru očuvanja energije, što je izuzetno važno s gospodarskog gledišta kao i sa stanovišta zaštite okoliša.PS/BČ

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox