Predstavljena treća generacija pobjednika natječaja „Pokreni nešto svoje“

Predstavnici ACT Grupe i tvrtke Philip Morris Zagreb d.o.o. objavili su danas u Zagrebačkom inovacijskom centru - ZICER dobitnike potpore trećeg po redu natječaja „Pokreni nešto svoje“, zajedničkog programa potpore poduzetničkim projektima u Hrvatskoj.


Sedam timova koji su proglašeni najboljima, a kojima će organizatori osigurati bespovratnu financijsku potporu, promociju i kontinuirano šestomjesečno poslovno savjetovanje za razvoj njihovih poduzetničkih iniciajtiva tijekom sljedećih šest mjeseci, su:

  • Adventure Donkey j.d.o.o.
  • APEA, obrt za edukaciju, promidžbu i proizvodnju
  • Beyond Seen Screen d.o.o
  • Buzdovan j.d.o.o.
  • CircuitMess d.o.o.
  • Silver technologies d.o.o.
  • Veverec 91 d.o.o.

„Iznimno smo sretni što je naš projekt SightRun prepoznat i što smo dobili priliku biti dio programa Pokreni nešto svoje. Upravo ovakvi programi pomažu startupovima da bezbolinije razvijaju svoje projekte ili testiraju svoje ideje. Mnogi zapravo napuštaju svoja stalna radna mjesta, ulaze u nešto nesigurno, ali uzbudljivo. I iako smo svi nošeni entuzijazmom i odričemo se mnogo toga, realni smo u pogledu da nam financije svima trebaju. Zato pozdravljam programe poput ovoga koji nam olakšavaju te prve korake.“, izjavila je prilikom preuzimanja nagrade Sandra Bortek, suosnivačica startupa Adventure Donkey koji stoji iza aplikacije SightRun.

Na natječaj otvoren 13. studenoga 2018. godine pristiglo je ukupno 267 prijava iz cijele Hrvatske. U završni odabir ušlo je 15 najbolje ocjenjenih prema kriterijima inovativnosti, društvenog utjecaja te potencijala za rast i održivosti poslovne ideje. Sve finaliste je zatim posjetila stručna komisija koja je nakon iscrpnog terenskog uvida odlučila o pobjednicima.

Razvojni program “Pokreni nešto svoje” skrojen je po mjeri poduzetnika početnika i mikro poduzeća, kojima pomaže na početku i u razvoju poslovanja. Program je namijenjen budućim ili postojećim društvenim poduzećima, inovativnim startupima te poduzetnicima početnicima s društveno-poduzetničkom idejom, ili poduzetničkom idejom koja će imati pozitivan utjecaj na društvo ili okoliš.

„Iznimno smo ponosni što već treću godinu zaredom podupiremo mikro poduzetništvo u Hrvatskoj te dajemo svoj doprinos razvoju inovativnih i kreativnih ideja i projekata, ali i poticanju poduzetničkog duha u Hrvatskoj. Koliko je to važno, osobito smo svjesni danas, kada i sami prolazimo kroz potpunu transformaciju poslovanja i značajno ulažemo u istraživanje i razvoj novih proizvoda. Uvjereni smo da program „Pokreni nešto svoje“ ima potencijala za daljnji rast i razvoj. Kroz njega želimo nastaviti pružati financijsku i savjetodavnu potporu što većem broju kvalitetnih projekata, njihovom uspješnom razvoju poslovanja te održivosti. Dosadašnji interes poduzetnika za program potvrđuje da smo na pravom putu, ali i da se program kao takav profilirao i postao prepoznatljiv i relevantan, što nam je posebno drago.“, rekla je Dijana Najjar iz tvrtke Philip Morris Zagreb.

Program „Pokreni nešto svoje“ (www.pokreninestosvoje.hr) provodi ACT Grupa, zajednica društvenih poduzetnika i potporna organizacija za razvoj društvenog/impact poduzetništva, a financijski podupire Philip Morris Zagreb d.o.o. Za financiranje trećeg po redu natječaja, Philip Morris Zagreb d.o.o. je osigurao više od pola milijuna kuna pa će tako svaki od ovih sedam odabranih poduzeća dobiti dobiti bespovratnu potporu u visini od 72 tisuće kuna.

“Velik interes prijavitelja za ovaj program ponovno je dokazao kako u Hrvatskoj ne nedostaje poduzetničkog duha i inovativnih ideja, već prikladne financijske i mentorske podrške. Upravo na te izazove ACT Grupa pokušava odgovoriti kroz svoje aktivnosti i potporne programe koje pokrećemo. Iskustvo prethodnih natječaja pokazuje nam kako je baš korištenje mentorske podrške poduzetnicima pomoglo da brže ostvare zacrtane ciljeve u razvoju poslovanja pa ćemo kod ove treće generacije dodatan fokus staviti upravo na jačanju savjetodavnog dijela potpore.”,  izjavio je Stjepan Mikec, izvršni direktor ACT Grupe. 

Natječaj se otvara jednom godišnje, a u prve dvije godine zaprimljeno je preko 700 prijava, te dodijeljeno gotovo milijun kuna za 13 najboljih poduzetničkih inicijativa, a prosječan iznos potpore po timu iznosio je od 73,8 tisuća kuna. Dobitnici iz prvih dviju generacija su u sklopu programa osnovali pet novih poduzeća, razvili četiri nova proizvoda i 16 prototipova proizvoda, 10 web ili mobilnih aplikacija, pet prodajno-informativnih web stranica, a provedene su i tri kampanje grupnog financiranja i dvije investicije u prostor i opremu.

B.D.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox