Premijerka otvorila novu dionicu punog profila Ipsilona

Dva mjeseca prije roka, danas je na cestovnom čvoru Rogović predsjednica Vlade Jadranka Kosor pustila u promet dionicu punog profila autoceste Istarskog ipsilona od Kanfanara do Rogovića dužine 18 kilometara.

Riječ je o investiciji vrijednoj 72 milijuna eura, a puštanjem u promet te dionice završena je prva faza dupliranja, odnosno dogradnje Istarskog ipsilona. Do punog profila dograđeno je 100 kilometara autoceste između Pule i Umaga odnosno Kanfanara i Rogovića. U okviru prve faze, rečeno je danas, izgrađeno je i deset kilometara pristupnih cesta između Pule i Pomera te čvor Umag - granični prijelaz Kaštel. Ukupna vrijednost radova izvedenih u toj fazi iznosila je 326 milijuna eura.

Istarski ipsilon u cjelini od iznimne je važnosti za razvoj gospodarstva u Istri, jer je to zapravo ulaganje u gospodarstvo - kazala je Kosor dodavši kako je u ovoj godini Vlada u izgradnju cesta i autocesta uložila oko četiri milijarde kuna.

Kosor: Ulaganje u turizam

Otvaranje ovog dijela Istarskog ipsilona znači veće ulaganje u turizam, rekla je i istaknula kako, upravo zahvaljujući infrastrukturi koja je izgrađena, oko 90 posto turista dolazi cestom. To je naša ogromna prednost, kazala je premijerka.

Sve to dobiva na značaju kada stavimo u kontekst Hrvatske u 2013., kada će naša država postati članica Europske unije. Mi ulažemo u budućnost i već sada mogu reći da ćemo pripremni dočekati 1. srpnja 2013. Do tada niti nakon toga ništa neće biti lako, ali ćemo sigurno okrenuti jednu novu stranicu - zaključila je Jadranka Kosor.

Istarski župan Ivan Jakovčić zahvalio se Vladi na dosadašnjoj suradnji bez koje se, istaknuo je, taj projekt ne bi realizirao. (Hina/dk)


Foto: Dusko Marusic/PIXSELL

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox