Rast cijena dionica - labavljenje monetarne politike u Japanu potaknulo nadu

Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, jer je neočekivano labavljenje monetarne politike u Japanu potaknulo nadu da će i druge središnje banke, prvenstveno američki Fed, uvesti dodatne mjere za poticanje rasta gospodarstva.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 11.006 bodova, što je njegov prvi proboj iznad psihološki važne razine od 11.000 bodova od 3. svibnja.

S&P 500 također je porastao 1,6 posto, na 1.165 bodova, dok je Nasdaq indeks ojačao 1,3 posto, na 2.401 bod.

Početkom prošloga tjedna Bank of Japan neočekivano je smanjila ključnu kamatnu stopu na prekonoćne fondove s 0,1 na nula do 0,1 posto, što je njezino prvo smanjenje kamate od prosinca 2008. godine.

To pokazuje da je središnja banka zabrinuta zbog usporavanja oporavka japanskog gospodarstva, pritisnutog jačanjem jena i deflacijom.

Premda japansko gospodarstvo i dalje raste, stopa oporavka se usporava zbog slabljenja svjetskih gospodarstava i jačanja jena, priopćila je središnja japanska banka.

Neočekivana odluka BOJ-a o smanjenju kamata i najava ubrizgavanja dodatne likvidnosti na financijska tržišta oživjele su nadu da će i druge središnje banke, među kojima i američki Fed, poduzeti nove mjere za poticanje oporavka gospodarstava.

Na tržištu je prevladalo mišljenje da slijedi tiskanje novca. Kratkoročno, to će potaknuti rast cijena imovine - kaže Bucky Hellwig, potpredsjednik tvrtke BB&T Wealth Management.

Nadu u nove poteze Feda podržali su i slabiji nego što se očekivalo podaci iz američkog gospodarstva.

Tako je u petak objavljeno da je u rujnu bez posla ostalo ukupno 95.000 Amerikanaca, dok se očekivalo da će broj zaposlenih ostati nepromijenjen. Pritom je u privatnom sektoru otvoreno 64.000 novih radnih mjesta, što je manje od očekivanih 75.000. Stopa nezaposlenosti ostala je, pak, nepromijenjena na 9,6 posto.

Slabi podaci s tržišta rada u uobičajenim okolnostima loše bi djelovali na tržište dionica, no ovoga puta nada ulagača da će Fed ubrizgati svježi, jeftini novac na tržište prevladala je nad strahovanjima od usporavanja gospodarskog rasta.

Cilj Feda, ako ponovno počne kupovati obveznice, bit će održavanje niskih razina kamata, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i potrošnju.

Tržište gotovo da je slavilo slabo izvješće o zaposlenosti u nadi da će Fed poduzeti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike - kaže Scott Marcouiller, strateg u tvrtki Wells Fargo Advisors.

Dodatno labavljenje monetarne politike moglo bi izazvati daljnje slabljenje dolara, a to bi pak moglo potaknuti nastavak rasta cijena dionica. U posljednja tri mjeseca prevladava inverzni odnos između kretanja cijene dionica i tečaja dolara.

Tako je u petak slabljenje američke valute izazvalo rast cijena sirovina, pa je Reuters Jefferies CRB indeks, koji pokriva kretanja cijena 19 sirovina, porastao 2,7 posto.

To je, pak, pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora u petak ojačao 2 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je prošloga tjedna i dionica Alcoe, s rastom cijene za više od 5 posto, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata.

Izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija u četvrtak je počela sezona objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje, koja će idućih tjedana biti u fokusu ulagača.

No, sjenku na dobar početak sezone poslovnih rezultata bacili su PepsiCo, koji je smanjio procjene kvartalne dobiti, i Marriot International, čiji rezultati nisu uspjeli nadmašiti očekivanja.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,16 posto, na 5.657 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,28 posto, na 6.291 bod, a pariški CAC 1,92 posto, na 3.763 boda.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks prošloga tjedna porastao 1,95 posto, na 9.588 bodova.(Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox