Razvojnoj banci Vijeća Europe snižen rejting

Foto: Shutterstock

Međunarodna agencija za kreditne rejtinge Standard & Poor's (S&P) snizila je rejting Razvojne banke Vijeća Europe (CEB) za dugoročno zaduživanje sa dosadašnjeg najboljeg rejtinga 'AAA' na 'AA+', koji označava visoku kreditnu sposobnost. 

Korekcija je uslijedila nakon revizije boniteta temeljem izmijenjenih kriterija za multilateralne zajmodavne institucije.Tom rejtingu dodijeljena je stabilna prognoza, kaže se u današnjem priopćenju S&P-a. Kao razlog sniženja rejtinga u S&P-u navode izmijenjene kriterije za utvrđivanje rejtinga multilateralnim zajmodavnim institucijama, napominjući kako razlog sniženja nije nedavno pogoršanje kreditne sposobnosti. Ujedno navode da je Razvojnoj banci Vijeća Europe istodobno potvrđen rejting za kratkoročno zaduživanje 'A-1+', uz stabilnu prognozu.

Stabilna prognoza za rejtinge odražava naše stajalište da će se kreditne prednosti CEB-a zadržati, navodi se u glavnim naglascima današnje odluke S&P-a. Nadalje, samostalni kreditni profil (SACP) za CEB iznosi 'aa', što odražava našu ocjenu i kreditnog i financijskog profila 'vrlo snažnim', kako naši kriteriji tumače te pojmove, stoji u S&P-ovom priopćenju.

Razvojna banka Vijeća Europe (CEB) s glavnim sjedištem u Strasbourgu i administrativnim u Parizu, najstarija je međunarodna financijska institucija u Europi, osnovana 1956. godine na inicijativu Vijeća Europe. Do 1999. godine ova institucija je nosila naziv Fond Vijeća Europe za socijalni razvitak (CEF), međutim, radi lakšeg pribavljanja sredstava i djelovanja na međunarodnom tržištu kapitala krajem 1999. godine stupio je na snagu novi službeni naziv te institucije - Razvojna banka Vijeća Europe.

Krajem rujna 2012. godine CEB-ova ukupna imovina iznosila je 27 milijardi eura, od čega 46 posto otpada na zajmove, stoji među ostalim u priopćenju S&P-a. Trenutno CEB ima devet zemalja dioničara s 'AAA' kreditnim rejtingom i jednog dioničara s rejtingom 'AA+', a riječ je o Francuskoj, koja drži 17 posto kapitala CEB-a. (Hina/HT)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox