Reforme u Maroku kralju će oduzeti neke ovlasti

Reforme marokanskoga ustava učinit će dužnosnike odgovornijima, a vladi će dati veće ovlasti, ali kralj Mohamed ostat će najmoćnija figura koja će odlučivati o pitanjima sigurnosti te vojnim i vjerskim pitanjima, vidljivo je iz nacrta ustava koji je u petak vidio novinar Reutersa.

 

Nakon najvećih antivladinih prosvjeda u više desetljeća, kralj Mohamed u ožujku je osnovao povjerenstvo za konzultacije s političkim strankama, sindikatima i organizacijama civilnoga društva, o ustavnim reformama koje će ograničiti moć monarha, a pravosuđe učiniti neovisnim.

U završnom nacrtu za koji je Reutersu jedan vladin dužnosnik potvrdio da je autentičan, kaže se kako će kralj zadržati isključiv nadzor nad vojnim i vjerskim područjem, a premijera će birati iz stranke koja pobijedi na parlamentarnim izborima.

Novi će ustav kralju omogućiti da na premijera delegira zadaću predsjedanja sastancima ministarskog vijeća na kojima će se raspravljati o prethodno dogovorenu dnevnom redu.

 

Vlada će dobiti izvršnu vlast

Ministre, veleposlanike i pokrajinske guvernere predlagat će premijer, a kralj će ih morati odobriti. Nakon konzultacija s kraljem premijer će moći raspustiti donji dom parlamenta, smijeniti predsjednika parlamenta i čelnika ustavnoga suda.

I Zapad i zemlje Perzijskoga zaljeva pozorno motre ove poteze kralja Mohameda koji je na čelu dinastije što najdulje vlada u arapskome svijetu. Monarhije Perzijskoga zaljeva još uspijevaju izbjeći reforme pa strahuju da bi marokanski model mogao povećati očekivanja i u njihovim zemljama. (Hina/DK)


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox