Rifai i Bajs potpisali Memorandum o suradnji

Hrvatska je uspješna turistička priča, među rijetkima u svijetu koja je imala dobre rezultate prošle godine, a sve govori da će i ove godine uspjeti zadržati stabilan turistički rast, istaknuo je glavni tajnik Svjetske turističke organizacije (UNWTO) Taleb Rifai prilikom potpisivanja Memoranduma o suradnji s hrvatskim ministrom turizma Damirom Bajsom u sjedištu te organizacije u Madridu.

Istaknuvši kako se radi o prvom službenom posjetu nekog hrvatskog ministra sjedištu UNWTO-a, Rifai je naglasio da Bajs i njegov tim rade sve kako bi hrvatski turizam ostao uspješnim, pri čemu slijede savjete i preporuke UNWTO-a, kao što su javno privatno partnerstvo, potpisivanje ugovora i oslanjanje na tour operatere, te sezonski vizni režim. Dodao je kako potpisani memorandum podrazumijeva intenziviranje suradnje, od informiranja do aktivnosti u brojnim tijelima UNWTO-a, ali i zajedničku organizaciju različitih događaja i rad na projektima u iduće dvije godine. S Hrvatskom UNWTO radi na intenziviranju regionalne suradnje u južnoj i jugoistočnoj Europi, gdje Hrvatska igra sve važniju ulogu, kazao je Rifai.

Dio memoranduma je i organizacija prvog UNWTO-vog svjetskog kongresa turističkih novinara koji će se održati u rujnu u Zagrebu s oko 500 sudionika iz cijelog svijeta. To će biti prilika da se Hrvatska dodatno promovira kao turistička zemlja u brojnim svjetskim medijima, istaknuo je ministar Bajs. Dodao je kako su stručnjaci UNWTO-a u zadnje četiri godine često konzultirani pri izradi akcijskih planova za hrvatski turizam, uslijed čega su postignuti pozitivni turistički rezultati u 2009. i 2010. Na novinarski upit o utjecaju nemira u Egiptu i zemljama Sjeverne Afrike na tamošnji turizam, Rifai je odgovorio kako su baš danas u Madridu održali sastanak o tom pitanju, no još je prerano za iznošenje procjena o šteti, kao i za prognoze što će se događati do kraja godine.

On vjeruje da će to potaknuti redistribuciju putnika u neke druge zemlje na Mediteranu, među kojima i Hrvatsku. Dugoročno gledano, UNWTO ipak vjeruje u pozitivan rezultat i u tim zemljama, jer su previše turistički važne za svjetski turizam. Rifai kaže da će u Europi ove godine, po prognozama UNWTO-a, međunarodni turistički dolasci rasti dva do četiri posto, što je nešto više od svjetskog prosjeka, a u tome će europski Mediteran imati najbolje rezultate. (Hina/mš)

 

 

 

 

Foto: Boris Scitar/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox