Rohatinski u Milanovićevom ekonomskom savjetu?

Guverner HNB-a Željko Rohatinski mogao bi svoje mjesto pronaći u ekonomskom savjetu koji SDP planira osnovati nakon izbora. Uz njega bi se u savjetu trebao naći i bivši ministar financija Mato Crkvenac, piše Jutarnji list.

Novo savjetodavno tijelo trebalo bi se zvati Ured za strateško planiranje i razvoj, a nastao bi iz sadašnjeg Vladina ureda za strateško planiranje i korištenje sredstava iz EU fondova. Na čelu tog ureda nekada je bila i današnja ministrica financija Martina Dalić. SDP-ovci nisu zadovoljni radom Ureda pa imaju u planu preoblikovati ga u puno jače tijelo u čijem bi opisu poslova bilo krojenje razvoja zemlje i formuliranje ekonomske politike, koja bi zemlju trebala izvući  iz krize. 

Novi bi ured usklađivao i suradnju Vlade s institutima i fakultetima, a pripremao bi i strateške razvojne odluke za Vladu koju bi formirao Milanović. Naša je ideja da od ovog ureda stvorimo jako savjetodavno tijelo, u kojem si se promišljao razvoj zemlje, a kojeg bi činilo nekoliko jakih imena iz područja - otkriva planove Kukuriku koalicije sugovornik koji je htio ostati anoniman. 

Prema nekim informacijama predsjednik Upravnog vijeća novog ureda mogao bi biti Mato Crkvenac. Hoće li nova Vlada osnovati svoj savjetnički tim, tek treba vidjeti. No, svakome bi trebalo biti važno da oko sebe ima stručnjake, a na samoj je vlasti da odluči koje će njihove savjete poslušati i da za to preuzme odgovornost, rekao je Crkvenac. Operativni dio poslova trebao bi voditi Željko Rohatinski. Na to mjesto bi trebao doći nakon što mu sredinom sljedeće godine istekne drugi mandat na čelu HNB-a. Nakon isteka mandata sve su opcije otvorene. No, dok sam na ovoj funkciji ne mogu biti član ni jednog drugog tijela, kaže Rohatinski. Predsjednik HNS-a Radimir Čačić na upit o svemu tome je rekao: Riječ je samo o ideji, još uvijek nema razgovora o imenima. (HT)

 

 

 

Izvor: Jutarnji list, 18. listopada 2011.
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox