Rusija čestitala Lukašenku na ponovnom izboru

Kremlj je u subotu čestitao na ponovnom izboru bjeloruskom predsjedniku Aleksandru Lukašenku, šest dana nakon izbora obilježenih postizbornim nasiljem i uhićenjima nekoliko stotina oporbenjaka, među kojima je i većina oporbenih Lukašenkovih protukandidata na izborima.

 

Pismena čestitka poslana je nakon objave rezultata središnjeg bjeloruskog izbornog povjerenstva i izvješća šefa ruskog središnjeg izbornog povjerenstva Vladimira Čurova o zaključcima promatrača, rekla je glasnogovornica ruskog predsjednika Natalia Timakova, prenose ruske agencije. Lukašenko je na vlasti 16 godina i ponovno je izabran s blizu 80 posto glasova u prvom krugu, uz sudjelovanje od više od 90 posto, objavilo je u petak izborno povjerenstvo te bivše sovjetske republike.

Europska unija i Sjedinjene Države su kritizirale uporabu sile tijekom izbora i zaprijetile da će ponovno razmotriti svoje odnose s Bjelorusijom ako se ne popravi stanje ljudskih prava u zemlji nakon predsjedničkih izbora.

Rusija se nije pridružila kritikama, a ruski predsjednik Dmitrij Medvedev je rekao da su "predsjednički izbori unutrašnja stvar Bjelorusije". Odnosi Rusije i Bjelorusije su obilježeni nedavnim sukobima u vezi cijena ruskog plina i nafte, a posljednjih su mjeseci bitno pogoršani. Predsjednik Medvedev se sastao s Lukašenkom u Kremlju deset dana prije bjeloruskih predsjedničkih izbora. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox