SAD i Hrvatska zajedno u borbu protiv teškog kriminala

Sjedinjene Države i Hrvatska će u Washingtonu potpisati bilateralni sporazum o suradnji u spriječavanju i borbi protiv teškog kriminala, čime se dovršava pravni okvir za ulazak Hrvatske u program ukidanja američkih viza za njezine državljane, no sam rok u kojem će doći do ukidanja viza još se ne može predvidjeti, jer s hrvatske strane nisu ispunjeni svi potrebni kriteriji.

 

Potpisivanje sporazuma je jedan od posljednjih tehničkih preduvjeta za ulazak Hrvatske u program ukidanja viza SAD-a - kazala je u telefonskom razgovoru za Hinu hrvatska veleposlanica u Washingtonu Kolinda Grabar Kitarović.

Sadašnji previsok postotak odbijenih viza, po njezinim je riječima, razlog da se još ne može predviđati rok u kojem će hrvatski građani moći putovati u SAD bez vize.

Grabar Kitarović je naglasila kako je sporazum, koji će potpisati hrvatski ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko i američka ministrica domovinske sigurnosti Janet Napolitano te ministar pravosuđa Eric Holder, iznimno važan ne samo zbog programa ukidanja viza, već i općenito zbog "suradnje dviju zemalja u spriječavanju i borbi protiv svih oblika kriminaliteta".

Ona je najavila da će Hrvatska nastaviti raditi na tome da ispuni sve potrebne kriterije za ukidanje američkih viza za njezine građane. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox