Šefovi su pod manjim stresom od zaposlenika

Šefovi imaju niže razine stresa od svojih zaposlenika, pokazala je studija koju su proveli stručnjaci s Harvarda i Stanforda, objavljeno je na portalu Medical News Today.

 U izvješću se navodi da je poznata Shakespeareova tvrdnja da je najteže okrunjenoj glavi u stvarnosti vrlo rijetka jer ljudi koji 'nose krunu' obično su manje pod stresom od svojih 'podanika'.

Istraživanje, koje je objavljeno u stručnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences, vodili su James Gross, profesor psihologije na Sveučilištu Stanford i Jennifer Lerner, profesorica javne politike i managementa s Harvarda, a ono je pokazalo da su vodeći položaji izravno povezani s manjom razinom stresa.

Mi živimo kao društvena bića u slojevitom društvu. Naš relativni status u skupini nesrazmjerno utječe na našu sreću i dobrobit, komentirao je Gross.

Stručnjaci sa Stanforda i Harvarda analizirali su količine kortizola, hormona stresa, kao i osjećaj razine anksioznosti sudionika istraživanja, u skupini koja nije često predmet studija – vojnih dužnosnika.

Autori su rekli da je teško utvrditi razinu stresa jer razina kortizola i anksioznosti nisu automatski povezani, ali da su otkrili da ta oba čimbenika ukazuju na to da su šefovi pod manjim stresom te da im je stres manji što imaju veće ovlasti, prenosi liderpress.hr. (sh)

 

 

 

 

 


Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox