Seul, Singapur i Stockholm naj gradovi prema Indeksu društvene umreženosti

Drugo izdanje Indeksa gradova umreženog društva rangira 25 gradova koji su među najvećim gradovima svijeta, a najnapredniji su s obzirom na njihovu sposobnost korištenja ICT-a za društvene, ekonomske i okolišne dobrobiti.

Tri vodeća grada, Seul, Singapur i Stockholm, uspješno su svladali mnoge društvene, ekonomske i okolišne ciljeve snažnim investiranjem u ICT. Singapur, na primjer, ima snažne inovacijske aktivnosti u segmentu e-zdravstva uz pionirsku ulogu u upravljanju zagušenjimau prometu.

Seul pak ICT koristi za ostvarivanje dobrobiti u okolišu.

Studija također pokazuje da Sao Paulo i Delhi pokreću obećavajuće inicijative s ciljem poboljšavanja društvenih i ekonomskih uvjeta. Sao Paulo je dobio mnoga nacionalna i međunarodna priznanja za vlastite programe e-uključivanja.

Ove inicijative potvrđuju svijest za potrebom poboljšanja ICT pismenosti i njezine ključne uloge u osiguravanju daljnjeg napretka.

Projekt Eko

Izvrstan primjer projekta zanimljivog velikom broju građana je Eko, koji omogućuje financijske transakcije male vrijednosti korištenjem mobilnog telefona ili putem mreže manjih trgovina. Eko koristi preko 1,3 milijuna klijenata, a iznos transakcija dosegao je 500 milijuna američkih dolara. U gradu poput Delhija, građanima ovakve osnovne financijske usluge nude velike koristi, npr. za njihove poduzetničke aktivnosti i plaćanje usluga.

Posjetite Indeks gradova umreženog društva i usporedite gradove ovdje. (PS/JH)

 

 

 

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox