Šibenski branitelji: Hadžić je trebao biti uhićen prije 15 ili 20 godina

Uhićenje Gorana Hadžića s odobravanjem su dočekale braniteljske udruge iz Šibensko-kninske županije, no gorak okus sramotnih presuda Haaškog tribunala ostavljaju tek slabašnu nadu da će Hadžić platiti za sva svoja nedjela.

Predsjednik šibenske Hvidre Joško Babačić izjavio je za Hinu da je Hadžić trebao biti uhićen prije 15 ili 20 godina. Istaknuo je kako se nada da će mu se suditi po svim točkama optužnice te da će platiti za sva svoja nedjela. Branitelji su previše puta gledali kako osuđivani ratni zločinci pred Haaškim sudom bivaju oslobođeni ili njihove u Hrvatskoj dosuđene kazne reducirane - rekao je Babačić i dodao kako se nada da taj scenarij branitelji više neće morati gledati.

Treba li Hadžić biti izručen Hrvatskoj, budući da je ovdašnje pravosuđe bilo puno brže od Haaškog suda?

Šibenski Županijski sud Hadžića i još desetak optuženika u odsutnosti je 1995. zbog ratnog zločina protiv civila osudio na 20 godina zatvora zbog prekomjernog granatiranja šibenskoga i vodičkog područja zabranjenim ognjevima i orkanima 1992. i 1993. godine, kada je obnašao dužnost predsjednika samoproglašene Republike Srpske Krajine. Hadžić je na to mjesto izabran 26. veljače 1992. i zadržao se do prosinca 1993. te mu je presuđeno zbog zapovjedne odgovornosti. Za njim je od 2003. po nalogu Županijskoga suda u Šibeniku tjeralicu raspisala šibensko-kninska Policijska uprava. (Hina/mš)

 

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox