Sindikalni profesionalci iz HŽ-a bez straha od otkaza

Među 2700 radnika Hrvatskih željeznica koji će dobiti otkaz, jer su proglašeni viškom, neće biti ni jedan sindikalni profesionalac jer je zaštićen zakonom koji zabranjuje davanje otkaza sindikalcima. No osim tog privilegija, sindikalni profesionalci u HŽ-u izborili su si kolektivnim ugovorima dodatne ogromne povlastice.

Prema službenim podacima HŽ-a, u tom sustavu trenutačno je čak 48 sindikalnih profesionalaca koji primaju prosječnu plaću veću od 10.000 kuna neto! A to što su sindikalci profesionalci znači da im HŽ isplaćuje plaće iako rade samo sindikalne poslove. Za njihove plaće HŽ godišnje izdvaja oko 9,3 milijuna kuna.

Uz to, sindikalci su ugovorili za sebe i pravo solidarnosti, a prema kojem imaju pravo na plaću sindikalnog profesionalca do kraja radnog vijeka koji god posao obavljali nakon što prestanu biti sindikalni čelnici!

Takvih je zasad u HŽ-u 15 i imat će plaće od 10.000 kuna neto nadalje sve do 65. godine. Radili, primjerice, i poslove konduktera ili referenta.

U HŽ-u kažu da u tvrtki HŽ Infrastruktura ima ukupno 38 sindikalnih profesionalaca i da je njihova prosječna mjesečna plaća 16.466 kuna bruto ili 10.654 kune neto.

U HŽ Cargu je pet sindikalnih dužnosnika s prosječnom bruto plaćom od 15.556 kuna ili 10.218 kuna neto. Za HŽ Putnički prijevoz nisu nam poslali iznos prosječne plaće sindikalaca nego samo podatke da dvojica profesionalaca imaju koeficijent dva, a dvojica 1,9 te da prosječna plaća u HŽ PP-u iznosi 8116 kuna, a to je osnovica za izračun sindikalnih plaća. Prema toj računici, najveća sindikalna plaća u PP-u je 16.232 kune bruto.

No to demantiraju platne liste čelnika Sindikata hrvatskih željezničara Ivana Forgača i Vahida Bajraktarevića. Tako je na Forgačevoj platnoj listi za srpanj ove godine naveden koeficijent 2,5 i bruto iznos plaće od 20.580 kuna odnosno neto 12.145 kuna, dok Bajraktarević ima koeficijent 2,29 i bruto plaću 18.851 kunu, a to je 11.415 kuna neto. U HŽ-u pak tvrde da su zadnjim izmjenama kolektivnog ugovora u rujnu koeficijenti za sindikalce u PP-u smanjeni sa 2,22 na dva. No Forgač i Bajraktarević imaju veće koeficijente i od tih koji su već smanjeni.

Objašnjenje je, barem u Forgačevu slučaju, pravo na solidarnost iz kolektivnog ugovora koji daje sindikalnom dužnosniku pravo da zadrži plaću ako je tu dužnost obavljao najmanje dva mandata.

Pravo na tu solidarnost imaju svi sindikalni dužnosnici koji su imali taj status od 2008. Znači da trenutačna brojka od njih 15 koji su već ostvarili to pravo nije i konačna.

Institut solidarnosti postoji u HŽ-u dugo i koriste ga brojni bivši direktori nakon 55 godina starosti, imaju veliku plaću radili ili ne radili.Kako bi pridobio sindikate, poslodavac je predložio institut solidarnosti i za njih, kaže Dalibor Petrović, zamjenik Sindikata strojovođa Hrvatske, dodajući da njegov sindikat nije pristao na tu solidarnost i takve koeficijente jer ih smatra nemoralnima.

Bajraktervić pak tvrdi da mu je plaća povećana od početka godine jer je u njoj sad i radni staž te da je dotad imao oko 8000 kuna. Tvrdi da sad ima koeficijent 1,9.

Forgač pak kaže da su koeficijenti sindikalaca u HŽ-u uređeni kolektivnim ugovorima. Tvrdi i da su smanjeni, kao i broj sindikalnih dužnosnika, pa je ušteda veća od one na koeficijentima, piše večernji.hr. (sh)

 

 

Foto:Marijan Susenj/PIXSELL

 

 

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox