Sindikat: HAC Pravilnikom o radu onemogućuje borbu protiv korupcije

Uprava Hrvatskih autocesta (HAC) uputila je Radničkom vijeću na očitovanje Pravilnik o radu, čije su odredbe o poslovnim tajnama suprotne Vladinom Antikorupcijskom programu i Zakonu o pravu na pristup informacijama, izvijestio je Nezavisni cestarski sindikat.

Novi Pravilnik o radu proglašava čak 25 vrsta podataka poslovnom tajnom, čime se želi onemogućiti borba protiv korupcije i organiziranog kriminala a legalizirati progon zviždača - tvrdi sindikat u pismu upućenom premijerki Jadranki Kosor.

Sindikat upozorava da je mišljenje Radničkog vijeće za poslodavca neobvezujuće, a ako bude usvojen takav pravilnik, radnici koji su aktivno uključeni u borbu protiv korupcije ubrzo će se naći na udaru i završiti na ulici.


Zašto je Vlada donijela Antikorupcijski program?


Je li Vlada donijela Antikorupcijski program samo da zadovolji formu, a onda naložila svojim podsustavima (javne službe, državna poduzeća itd) da internim aktima onemogući borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, pitaju sindikalci.

Pritom podsjećaju da bez njihovih prijava neke korupcijske afere vjerojatno nikad ne bi bile otkrivene - npr. fiktivno zapošljavanje u HAC-u, farbanje tunela, signalni stupići, izgradnja čvora Vučevica, isplata usluga Fimi mediji kroz izvantroškovničke radove građevinskih tvrtki, davanje mita za zapošljavanje i osiguravanje poslova i naplate podizvođačima, izmjena trase Ravča-Ploče, aneksi ugovora u maksimalnom iznosu kao pravilo i sl.

Među dokumentima koje Uprava planira proglasiti poslovnom tajnom su sve vrste informacija koje su u javnost plasirali zviždači iz poduzeća, što je rezultiralo nizom afera i privođenjem nekih osoba iz Uprave HAC-a.


Što je sve poslovna tajna?


Tako se, primjerice, tajnama želi proglasiti sve odluke i zaključke Skupštine, Nadzornog odbora i Uprave "osim onih koje su izvješene na oglasnoj ploči poduzeća".

Tajnim bi trebali postati i podaci o provedbi postupaka javnih nabava i ugovori o kreditima, osim javno oglašenih, kalkulacije troškova građenja, održavanja i usluga, sklopljeni ugovori o korištenju cestovnog zemljišta i obavljanju pratećih djelatnosti, ispostavljeni računi za plaćanje naknade za korištenje cestovnog zemljišta i obavljanje pratećih djelatnosti i dr. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox