Slovenija na rubu: Gorjele ulice Maribora

Foto: breakingnews.ie

Nakratko se činilo, da bi sinoćnji prosvjed protiv mariborskog gradonačelnika Franca Kanglera, za razliku od prethodnih, ipak mogao proteći koliko-toliko mirno.

A onda se, doslovno u jednoj sekundi, centar Maribora pretvorio se u potpuni pandemonij, sa scenama oklopljene policije koja naganja prosvjednike pa se onda od njih povlači, sa zapaljenim kontenjerima i tepihom od razbijenog stakla, s oblacima suzavca pred kojim bježe i oni koji jesu nešto skrivili i oni koji nisu.

Veleč u kojoj su letjeli deseci petardi, baklji, kamenih blokova, boca i koševa za smeće bačenih na policiju, što na zgradu gradskog poglavarstva, okončana je s brojnim ozlijeđenim demonstrantima.

Na hitnoj su završila i šestorica, a njihove kolege privele su najmanje 60 prosvjednika. A sve je počelo relativno bezopasno.

Oko deset tisuća prosvjednika se ponovno u 16:30 sati okupilo na Trgu svobode, ovaj put pod slognom 'Nosimo ga van', gdje su oko sat i pol mirno prosvjedovali, koristeći samo transparente i glasnice.

No, tada se prosvjed rastegnuo do zgrade Poglavarstva, koja je i sinoć bila okružena kordonom policije. I dok su brojne Mariborčanke policajcima davale cvijeće - koje su mnogi od njih zataknuli u uniforme - skupina militantnijih demonstranata okupljenih u poveću skupinu, častila ih je svime što im se našlo pod rukom a pogodno je za bacanje, piše jutarnji.hr. (sh)

Poslovni savjetnik pratite putem Facebook/LinkedIn/Twitter

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox