Slovenija smanjuje prava izvanbračnim partnerima

Izvanbračni partneri u Sloveniji do sada su zakonski bili izjednačeni s bračnim partnerima, uključujući i pravo nasljeđivanja, no to bi se moglo promijeniti ako parlament potvrdi prijedlog da bi takve zajednice trebalo registrirati.

Slovenski parlament u drugom je čitanju prihvatio prijedlog po kojemu izvanbračna zajednica muškarca i žene koji nemaju djece u zakonskom smislu nastaje tek nakon što je pred državnim organom registriraju i tako potvrde volju da žive skupa.

To je besmisleni napad na slobodu pojedinca kojim sam bira kako će živjeti, nedopustivo je da se država miješa u sferu privatnoga, rekla je na konferenciji za novinare u srijedu predsjednica Liberalnih demokrata (LDS) Katarina Kresal.

38-godišnja pravnica i ministrica unutarnjih poslova, koja i sama već niz godina živi s uglednim i bogatim ljubljanskim odvjetnikom Mirom Senicom, izjavila je da je u Sloveniji na djelu konzervatizam i gaženje društvenih vrijednosti za koje je mislila da su općeprihvaćene.

Najavila je da će zastupnici njezine stranke glasovati protiv takve zakonske odredbe, pa i zakona u cjelini ako amandman koji je usvojen na prijedlog oporbene Slovenske demokratske stranke (SDS) ostane u obiteljskom zakoniku.

Svoju "šokiranost" amandmanom o registraciji izvanbračnih zajednica na istoj konferenciji za novinare izrazio je i ministar pravosuđa Aleš Zalar, također član stranke Liberalnih demokrata. (Hina/jk)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox