Split: Koncesija za plinofikaciju prenesena na EVN Croatia plin

Prijenosom koncesije za izgradnju distribucijske mreže i distribuciju plina s ugovornog koncesionara, austrijske tvrtke EVN AG, na novoosnovanu tvrtku kćer EVN Croatia plin stvoreni su svi pravni preduvjeti za početak realizacije projekta plinofikacije Splitsko-dalmatinske županije.

 

Taj su ugovor potpisali župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader i članovi uprave EVN Croatia Plin Evelyn Panis i Gottfried Reisenauer, a prijenos koncesije omogućuje da tvrtka EVN Croatia krene s ishođenjem dozvola i potom s gradnjom distribucijske mreže na području županije.

Prvi potrošači na području Splitsko-dalmatinske županije na distribucijsku plinsku mrežu trebali bi biti priključeni u jesen 2012. godine na području Dugopolja, a prva kućanstva i tvrtke na plin bi se u Splitu mogli priključiti u ljeto 2013. godine, najavila je Evelyn Panis.

Koncesijski ugovor za izgradnju distribucijske mreže i distribuciju plina između austrijske tvrtke EVN AG i Splitsko-dalmatinske županije potpisan je još u studenom 2009. godine, a sada je i formalno koncesija prenijeta na tvrtku kćer EVN Croatia plin.

 

800 milijuna kuna za tri županije

Sam je ugovor vrijedan više od 380 milijuna kuna (51,6 milijuna eura), a predviđena je gradnja distribucijske mreže u dužini od 625 kilometara. Na tu će se plinsku mrežu moći spojiti 81.000 kupaca, a distribucijska će mreža spojiti Split, Solin, Kaštela i Trogir te dijelove Dugopolja, Klisa i Segeta.

Na konferenciji za novinare održanoj nakon potpisivanja ugovora, Evelyn Panis je na upit o cijeni priključka na distribucijsku plinsku mrežu napomenula kako to ovisi i o Hrvatskoj energetskoj regulatornoj agenciji (HERA), a iskustva tvrtke EVN u drugim europskim zemljama pokazuju da se priključna cijena po kućanstvu kretala između 6.500 i 8.000 kuna.

Najavila je također da će 12. travnja ove godine početi radovi na plinofikaciji Zadarske županije.

Tvrtka EVN Croatia Plin ima koncesijske ugovore za Splitsko-dalmatinsku te za Zadarsku i Šibensko-kninsku županiju, ukupna investicija u sve tri dalmatinske županije procjenjuje se na oko 800 milijuna kuna, a bit će izgrađeno ukupno 1.450 kilometara cjevovoda na koji će se moći priključiti potencijalnih 130.000 kupaca. (Hina/SJ)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox