Spremni za zimu: Opskrba plinom pouzdana

U Hrvatskoj je sve spremno za pouzdanu opskrbu prirodnim plinom tijekom ove zime, potvrdili su na skupu Dan plina ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Đuro Popijač te predstavnici tvrtki Prirodni plin i Plinacro.

Od svih iz plinskog biznisa u Hrvatskoj, uključujući tvrtke Prirodni plin i Plinacro, imamo jamstva da će ove zime biti sve u redu, da neće doći do poremećaja u opskrbi niti do isključivanja, naglasio je ministar Popijač na skupu koji tradicionalno organizira Hrvatska stručna udruga za plin-HSUP.

Podsjetivši na opskrbu prirodnim plinom u lanjskoj sezoni Davorka Tancer iz tvrtke Prirodni plin naglasila je da se i ove zimske sezone očekuje slična situacija, što će naravno ovisiti o broju dana s nižim temperaturama.

S obzirom da je prošle godine priključeno novih 22 tisuće korisnika (ukupno je u Hrvatskoj više od 680 tisuća potrošača plina) moguće je očekivati veću potrošnju, ali to je već planirano i plina ima dovoljno, dodala je.

Ako se temperature spuste na minus 10 ili minus 12 stupnjeva Celzijevih neko vrijeme plina će biti dovoljno - kazala je Tancer.

To ovisi i o tome koliko bi dugo potrajale tako niske temperature. U slučaju bilo kakvih težih situacija, zaštićeni kupci, među kojima su i kućanstva, bila bi opskrbljena na uštrb velikih potrošača, objašnjava Tancer.

Istaknula je i da zbog isteka ugovora o uvozu plina s ruskim partnerom (Gazoprom) rade na novom, a novost je postupak prednadmetanja čime žele postići boljeg dobavljača veće fleksibilnosti u isporuci te bolju cijenu.

Hrvatsku je, napominje, u prednosti pred drugim zemljama regije srednjoistočne Europe, jer s obzirom na domaću proizvodnju nije kao druge u velikoj mjeri ovisna o plinu iz Rusije.

I Popijač i Tancer naglašavaju važnost dovršetka novog interkonektora iz Hrvatske prema Mađarskoj što će Hrvatskoj omogućiti nove izvore i pravce dobave te dodatno otvoriti i liberalizirati tržište.

Time će se i cijene plina tržišno formirati, a Hrvatska dobiti novu, bolju poziciju u plinskom biznisu u regiji, naglasili su.

Popijač je istaknuo da Vlada čini sve kako bi plinski sustav ojačala, a nedavno je odobren i petogodišnjeg plan (2010.-2014.) tvrtki Plinacro čija je vrijednost najmanje 311 milijuna eura.

Ako se ostvari sve zacrtano taj bi plan mogao dostići i više od 600 milijuna eura, tim više što je u sklopu njega Plinacrou odobrena i gradnja tzv. malog LNG terminala za brodove u moru ispred Omišlja.

Izgradnjom tog terminala, za što će Plinacro, kako je najavio, uskoro objaviti javni poziv za iskazivanje interesa, Hrvatska bi lakše premostila vrijeme do 2014.

Do tada je naime konzorcij Adria LNG odgodio početak gradnje 'velikog' LNG terminala u Omišlju, objasnio je Popijač dodavši da je sve to usklađeno s direktivama EU-a.

Ministar je najavio i da će se u sklopu nastavka plinofikacije Hrvatske do sredine iduće godine dovršiti plinovod do Splita, čime če plinskom mrežom biti pokrivene sve hrvatske županije osim Dubrovačko-neretvanske, a i to će, kaže, uskoro. (Hina)

Podjeli:
Tagovi:

Newsletter

Hosted by Mydataknox