Stanje na tržištu automobila i plovila

Marijan Susenj/PIXSELL

Na Njuškalu je u svibnju zabilježeno preko 17 tisuća predanih novih oglasa osobnih automobila. Trenutno se za prodaju nudi 63 različite marke i 800 različitih modela rabljenih automobila. Prosječna prijeđena kilometraža tih automobila iznosi 158 tisuća kilometara, dok je prosječna starost istih 9 i pol godina.


BMW je, uz Volkswagen i Renault, najzastupljenija marka na Njuškalu. Najzastupljeniji modeli BMW-a na Njuškalu su serija 3, serija 5 i serija 1. Prosječna prijeđena kilometraža BMW-a serije 3 na Njuškalu iznosi 175 tisuća km, dok je prosječna cijena 100 tisuća kuna. No, cijene jako variraju u ovisnosti o godini proizvodnje, motoru i opremi.

Najbrže prodan automobil u svibnju je BMW serije 3 koji je prodan u svega 27 minuta od predaje oglasa

Stoga smo ovog puta uzeli za analizu BMW serije 3, te usporedili kretanje cijena po godinama proizvodnje s automobilima slične klase, Volkswagen Passatom, te Audijem A4. Gledajući navedene modele s godinom proizvodnje 2005. vidljivo je da je najpovoljniji VW Passat. Gledamo li prosječne cijene iz navedene godine, i uspoređujemo li ih sa modelom iz 2017. vidljivo je kako najmanje cijena pada BMW-u serije 3, dok najbrže pada VW Passatu.

Prosječna tražena cijena Audija A4 iz 2010. iznosi 91 tisuću kuna, dok je BMW serija 3 povoljnija za 8 tisuća kuna, a istovremeno prosječna cijena Passata iznosi 70 tisuća kuna.

50% svoje novonabavne vrijednosti Audi A4 i VW Passat dostignu nakon četvrte godine starosti dok BMW seriji 3 za isto je potrebno 5 godina.

Ujedno je BMW serija 3 bio i najtraženiji automobil u svibnju prema broju pregleda, dok su iza njega modeli poput VW Passata, Golfa VII te Audija A3.

VW Golf je najzastupljeniji automobil za prodaju na Njuškalu, dok je u top 10 najzastupljenijih modela jedini automobil „nenjemačke proizvodnje“ Renault Clio.

Na Njuškalu se prodaje gotovo 3 i pol tisuće raznih plovila. Od jedrilica, motornih brodova pa sve do gumenjaka i malih čamaca.

Najviša tražena cijena za motorni brod u ovom trenutku iznosi 25 milijuna eura, a radi se o brodu Wider 150, dužine 46 metara s 5 kabina i 2 motora sa po 750ks.

Na drugom mjestu nalazi se brod Mondomarine dužine 41 metar s 5 kabina. Uz navedene, na Njuškalu se mogu pronaći brodovi na prodaju i po nižim, pristupačnijim cijenama, između 5 i 15 tisuća eura.

Na prodaju je u ovom trenutku i 230 jet-skijeva a cijena varira između tisuću i 20 tisuća eura. Primjerak jet-skija s najvišom traženom cijenom u ovom trenutku je Sea Doo SAR 155 RIB specijaliziran za potragu i spašavanje sa snagom motora od 155ks.

Podjeli:
Tagovi:

Hosted by Mydataknox